INFONET-468X60-BANNER

Šta očekuje vlasnike objekata koji će biti srušeni zbog metroa?

27.02.2023. | RTS

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, nedavno je izjavio da će zbog izgradnje stanica budućeg metroa pojedini objekti morati da budu srušeni. Zato pojedini građani i strepe i nadaju se u isto vreme. Procenitelji tvrde da se tačno zna koliko košta svaki ar i objekat.

Metro - ilustracija

Metro - ilustracija (Foto: Pixabay)

U Ulici Milorada Jovanovića na Čukarici krtica, mašina koja će kopati tunel za budući metro, ući će pod zemlju. Dvadeset porodica moraće da se seli i to je najveće raseljavanje na budućoj trasi prve linije metroa, navodi RTS.

Milorad Savić kaže da je tu uglavnom reč o divljoj gradnji, kao i da je nekima od njih rečeno da se jave u 27. marta. Onima koji su otišli rekli su da će biti rušenja, rekao je Savić.

Najavljuje se rušenje ukupno oko 80 objekata među kojima je i Staklenac na Trgu Republike.

Andreja Mladenović, direktor JKP "Beogradski metro i voz", rekao je za RTS da će se stanica graditi dve-tri godine, u zavisnosti od kompleksnosti. Napominje da stanica mora biti izgrađena pre nego što se prokopa tunel.

"Gledali smo da se izbegava uklanjanje stambenih objekata i one lokacije gde bi eksproprijacija mnogo koštala državu", navodi Mladenović.

Koliku će nadoknadu neko dobiti zavisi od brojnih faktora, a najvažniji su lokacija, kvalitet objekta i to da li je legalan. Procenu će vršiti Gradski zavod za veštačenje, a RTS saznaje da će procenjivanje uskoro početi.

Direktor tog zavoda Vlado Sekulić ističe da vrednost objekta zavisi od toga kada je građen, kojim materijalima, kako je održavan, da li su plaćene takse i sl.

Procenitelj Milić Đoković očekuje da će vlasnici po aru dobiti od 10.000 do 20.000 evra i da bi za nelegalne objekte vlasnici mogli da očekuju nadoknadu u visini građevinske vrednosti nekretnine.

Oni koji se budu selili iz stanova koje su dobili na korišćenje, odnosno oni koji su stekli neki oblik stanarskog prava, dobiće stanove. Neće biti u njihovom vlasništvu, ali će dobiti pravo trajnog korišćenja. Predstavnici Grada ističu da niko neće biti oštećen.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;