PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Šta očekuje vlasnike objekata koji će biti srušeni zbog metroa?

27.02.2023. | RTS

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, nedavno je izjavio da će zbog izgradnje stanica budućeg metroa pojedini objekti morati da budu srušeni. Zato pojedini građani i strepe i nadaju se u isto vreme. Procenitelji tvrde da se tačno zna koliko košta svaki ar i objekat.

Metro - ilustracija

Metro - ilustracija (Foto: Pixabay)

U Ulici Milorada Jovanovića na Čukarici krtica, mašina koja će kopati tunel za budući metro, ući će pod zemlju. Dvadeset porodica moraće da se seli i to je najveće raseljavanje na budućoj trasi prve linije metroa, navodi RTS.

Milorad Savić kaže da je tu uglavnom reč o divljoj gradnji, kao i da je nekima od njih rečeno da se jave u 27. marta. Onima koji su otišli rekli su da će biti rušenja, rekao je Savić.

Najavljuje se rušenje ukupno oko 80 objekata među kojima je i Staklenac na Trgu Republike.

Andreja Mladenović, direktor JKP "Beogradski metro i voz", rekao je za RTS da će se stanica graditi dve-tri godine, u zavisnosti od kompleksnosti. Napominje da stanica mora biti izgrađena pre nego što se prokopa tunel.

"Gledali smo da se izbegava uklanjanje stambenih objekata i one lokacije gde bi eksproprijacija mnogo koštala državu", navodi Mladenović.

Koliku će nadoknadu neko dobiti zavisi od brojnih faktora, a najvažniji su lokacija, kvalitet objekta i to da li je legalan. Procenu će vršiti Gradski zavod za veštačenje, a RTS saznaje da će procenjivanje uskoro početi.

Direktor tog zavoda Vlado Sekulić ističe da vrednost objekta zavisi od toga kada je građen, kojim materijalima, kako je održavan, da li su plaćene takse i sl.

Procenitelj Milić Đoković očekuje da će vlasnici po aru dobiti od 10.000 do 20.000 evra i da bi za nelegalne objekte vlasnici mogli da očekuju nadoknadu u visini građevinske vrednosti nekretnine.

Oni koji se budu selili iz stanova koje su dobili na korišćenje, odnosno oni koji su stekli neki oblik stanarskog prava, dobiće stanove. Neće biti u njihovom vlasništvu, ali će dobiti pravo trajnog korišćenja. Predstavnici Grada ističu da niko neće biti oštećen.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?
Boca70 20.03.2023.
Kada bi se nivo u kanalizacionim cevima diz...
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...

;