PRIJAVA-468X60-BANNER

Ministar Oliver Dulić učestvovao u debati "Energija za sve" u okviru Mikser festivala

31.05.2010. | Ekoplan

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić učestvovao je na debati "Energija za sve", u okviru "Mikser festivala", koja je održana u Ekspo zoni na lokaciji Žitomlina.

- Ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije je veoma važno za Srbiju. Energetski potencijal u ovom trenutku je takav da oko 40 odsto energije koristimo iz energije vode, a oko 60 odsto energije nam dolazi iz termoelektrana - rekao je ministar Dulić.

Ministar je istakao da Srbija ima velike resurse za ulaganja u obnovljive izvore energije i da se najveći resurs nalazi u biomasi, oko 60 odsto od ukupnih kapaciteta, dok preostali resursi leže u hidropotencijalima, vetropotencijalima, geotermalnim i solarnim potencijalima.

- Možemo da štedimo energiju na razne načine, pre svega dobrim upravljanjem komunalnim otpadom, primarnom i sekundarnom separacijom otpada i odvoženjem otpada ka reciklažnim centrima. Drugi veliki resurs je pitanje transporta, upotrebom štedljivih vrsta i modela prevoznih sredstava, a tu je naposletku i korišćenje savremenih izolacionih materijala - rekao je Dulić.

On je istakao da od septembra nijedna zgrada neće moći da dobije upotrebnu dozvolu bez "energetskog pasoša", koji podrazumeva da su korišćeni izolacioni materijali i da su ti materijali značajno učestvovali u smanjenju potrošnje energije. Napomenuo je da se od ukupne energije u Srbiji potroši oko 45 odsto energije u zgradama, a od toga oko 60 odsto energije na grejanje i hlađenje i da je neophodno više voditi računa o uštedi.

Na skupu je najavljen i početak rada komunalne policije koja će sankcionisati svako nesavesno ponašanje na ulici.

Nakon debate, učesnici su imali prilike da se upoznaju i sa brodom-laboratorijom Argus, potrebama njegovog opremanja radi boljeg funkcionisanja i mogućnostima korišćenja u naučno-istraživačke i edukativne svrhe.

Pored ministra Dulića, u debati su uzeli učešće i gradski arhiteksta i zamenik gradonačelnika Beograda Dejan Vasović, predsednik Upravnog odbora "Continental Wind Partners" (Sjedinjene Američke Države) i direktor istraživačkog centra AMO i partner u "Office for Metropolitan Architecture" Rajner De Graf (Holandija).

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;