INFONET-468X60-BANNER

Ministar Oliver Dulić učestvovao u debati "Energija za sve" u okviru Mikser festivala

31.05.2010. | Ekoplan

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić učestvovao je na debati "Energija za sve", u okviru "Mikser festivala", koja je održana u Ekspo zoni na lokaciji Žitomlina.

- Ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije je veoma važno za Srbiju. Energetski potencijal u ovom trenutku je takav da oko 40 odsto energije koristimo iz energije vode, a oko 60 odsto energije nam dolazi iz termoelektrana - rekao je ministar Dulić.

Ministar je istakao da Srbija ima velike resurse za ulaganja u obnovljive izvore energije i da se najveći resurs nalazi u biomasi, oko 60 odsto od ukupnih kapaciteta, dok preostali resursi leže u hidropotencijalima, vetropotencijalima, geotermalnim i solarnim potencijalima.

- Možemo da štedimo energiju na razne načine, pre svega dobrim upravljanjem komunalnim otpadom, primarnom i sekundarnom separacijom otpada i odvoženjem otpada ka reciklažnim centrima. Drugi veliki resurs je pitanje transporta, upotrebom štedljivih vrsta i modela prevoznih sredstava, a tu je naposletku i korišćenje savremenih izolacionih materijala - rekao je Dulić.

On je istakao da od septembra nijedna zgrada neće moći da dobije upotrebnu dozvolu bez "energetskog pasoša", koji podrazumeva da su korišćeni izolacioni materijali i da su ti materijali značajno učestvovali u smanjenju potrošnje energije. Napomenuo je da se od ukupne energije u Srbiji potroši oko 45 odsto energije u zgradama, a od toga oko 60 odsto energije na grejanje i hlađenje i da je neophodno više voditi računa o uštedi.

Na skupu je najavljen i početak rada komunalne policije koja će sankcionisati svako nesavesno ponašanje na ulici.

Nakon debate, učesnici su imali prilike da se upoznaju i sa brodom-laboratorijom Argus, potrebama njegovog opremanja radi boljeg funkcionisanja i mogućnostima korišćenja u naučno-istraživačke i edukativne svrhe.

Pored ministra Dulića, u debati su uzeli učešće i gradski arhiteksta i zamenik gradonačelnika Beograda Dejan Vasović, predsednik Upravnog odbora "Continental Wind Partners" (Sjedinjene Američke Države) i direktor istraživačkog centra AMO i partner u "Office for Metropolitan Architecture" Rajner De Graf (Holandija).

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;