Sajam tehnike i tehničkih dostignuća okupio 600 izlagača iz 30 zemalja

21.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Pod sloganom "Inspirišemo razvoj" na Beogradskom sajmu je otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najstarija i najprestižnija regionalna sajamska manifestacija ovog tipa. Sajam je otvorila Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije. Na otvaranju su govorili i Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i Čen Đačang, zamenik ministra nauke i tehnologije Kine.

Sajam tehnike

Sajam tehnike od 21. do 24. maja (Foto: Beogradski sajam)

Izložba "Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve - zakorači u održivu budućnost", organizovana pod okriljem Vlade Srbije i resornih ministarstava, održava se u hali 2C. Otvaranje je uveličano prisustvom brojnih predstavnika Vlade Srbije, resornih ministarstava, ambasadora i drugih gostiju, saopštio je Sajam.

Sajam se održava u sedam hala Beogradskog sajma, pokrivajući preko 15.000 kvadratnih metara izlagačkog prostora. Okupio je oko 600 izlagača i učesnika iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta.

Glavni fokus izlagačkih programa su inovativne tehnologije u industrijama 4.0 i 5.0, kao i klasične industrijske grupe poput CNC mašina, obradnih centara, raznih alata i pribora, elektronike, automatizacije i robotike, mernih uređaja, procesne tehnike, hidraulike i pneumatike, 3D i laserskih tehnologija, metalurgije i livarstva, zavarivačkih tehnologija, elektroenergetike, termotehnike, zelene industrije, logistike, skladištenja, industrijskog pakovanja i kibernetske bezbednosti.

Spektar tehnologija proširen je dostignućima u oblastima veštačke inteligencije, mašinskog učenja, 5G mreža, blokčejn tehnologija, proširene i virtuelne stvarnosti, kvantnih računara, nanotehnologija, čiste energije, IoT, dronova i drugih inovacija.

Sajam tehnike će biti otvoren do petka, 24. maja 2024. godine, svakog dana od 10 do 18 sati. Vlada Srbije je angažovala sve glavne aktere inovativnog sektora, uključujući preko 50 domaćih naučno-tehnoloških parkova, visokoobrazovnih i naučno-istraživačkih institucija i organizacija, kompanija i udruženja.

Zemlja počasni gost ove godine je Kina, koja se predstavlja sa 22 institucije i kompanije koje demonstriraju nove tehnologije i inovacije iz različitih oblasti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;