INFONET-468X60-BANNER

Saobraćajnica "Osmeh Vojvodine" biće veoma značajna za građane i za teretni saobraćaj, a povezaće dva granična prelaza

20.02.2023. | Novosti

Uskoro kreće izgradnja saobraćajnice između Sombora i Bačkog Brega, velikog infrastrukturnog projekta koji se čeka decenijama. Značaj ove saobraćajnice je nemerljiv za grad koji sada u svojoj blizini nema izlaz na auto-put, a oko 30 kilometara je udaljen od granica sa Mađarskom i Hrvatskom.

Izgradnja saobraćajnice

Izgradnja saobraćajnice - ilustracija (Foto: Pixabay)

Od Sombora do Kikinde putuje se više od dva sata kroz naselja Kljajićevo, Telečka, Gornja Rogatica, Bačka Topola, Novo Orahovo, Tornjoš, Senta, Čoka, Banatski Monoštor i Mokrin.

Malo kraće putuje se od Vrbasa kroz Srbobran, Radičević, Bečej, Novi Bečej i Novo Miloševo. Ko je bar jednom putovao ovim deonicama, kroz naseljena mesta gde je ograničenje 50 kilometara na čas i gde se u jeku sezone na putevima smenjuje poljoprivredna mehanizacija, iskreno jedva čeka da počnu radovi na brzoj saobraćajnici "Osmeh Vojvodine", navode Novosti.

Saobraćajnica duga 175 kilometra koja će spojiti Bačku i Banat, odnosno granične prelaze Bački Breg sa Mađarskom i Nakovo sa Rumunijom, značajna je za građane ali i za teretni saobraćaj i doprineće da naselja pored kojih ova obilaznica prolazi ožive.

- Ovo je bio jedan veliki posao, ali smo mi naš deo završili na vreme i zato se kreće od našeg grada. Gledali smo gde god je moguće da trasa ne ide preko najplodnijeg zemljišta, da parcele cepa uz krajeve, da ljudi dobiju prolaz za poljoprivrednu mehanizaciju, da se nijedan objekat ne ruši, da ne narušava voćnjake ili sisteme za navodnjavanje. Takođe, gledali smo da ne prolazi kroz šume i rezervat "Gornje Podunavlje" koje je prepuno biljnih i životinjskih vrsta - rekao je za Novosti Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Izgradnja puta deo je projekta "Srbija 2025". Prema onome što se može videti na mapi put će voditi od graničnog prelaza Bački Breg do Sombora pa ka Kljajićevu, te će proći tik uz Sivac, Crvenku, Vrbas i Srbobran sa severne strane naselja, uz izgradnju odgovarajućih saobraćajnica za pristup ovom koridoru.

Deonica puta pored Vrbasa prolazi nedaleko od bolnice u "Vinogradima" i nastavlja dalje ka nedavno revitalizovanom putu Vrbas-Srbobran, koji će postati sastavni deo nove saobraćajnice, uključujući i postojeći nadvožnjak na auto-putu E-75. Nešto pre Srbobrana, brza saobraćajnica će se pružati ulevo i proći će blizu naselja sa severne strane, sve do puta za Bečej (kod Zemljoradničke zadruge Srbobran), gde će postojećim putnim pravcem proći uz Radičević, a zatim sa iste južne strane obići Bečej i Novi Bečej. Sledeće mesto na trasi je Novo Miloševo, koje će novi put obići sa severne strane, dok će Kikindu obići sa južne, a dalje nastavlja ka Nakovu i granici sa Rumunijom, pišu Novosti.

Projektovan za kretanje vozila brzinom od 100 kilometara na sat, put će imati četiri vozne trake širine od po 3,5 metara, a izgradnja će koštati blizu 430 miliona evra.

- Sombor je daleko odmakao sa aktivnostima u vezi sa planiranom izgradnjom brze saobraćajnice, u toku je eksproprijacija zemljišta na deonici Bački Breg - Sombor i završava se urbanistički projekat za deonicu Sombor - Kula - navodi Ratković.

- Izgradnjom ove saobraćajnice stvaraju se uslovi za prekategorizaciju i proširenje graničnog prelaza Bački Breg i za teretni saobraćaj, izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz naseljenih mesta, ostvarivanje brže veze sa međunarodnim koridorom - auto-putem E-75 i ostalim mestima Vojvodine, te mogu da naglasim da će ova saobraćajnica postati jedan od glavnih pokretača razvoja Sombora i Zapadnobačkog okruga - najavljuje Ratković.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;