SFSOPLATE-468X60-BANNER

Proizvodnja zelene električne energije u punom jeku

06.02.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Poznati proizvođač zaštitne opreme za puteve kompanija "Unipromet" bavi se i izradom konstrukcija za solarne panele koje njegova ćerka-firma "Noleko" koristi za proizvodnju električne energije korišćenjem energije Sunca.

"Noleko" je do sada izgradio 52 solarne elektrane (Foto: Unipromet)

Iz godine u godinu globalno zagrevanje i zagađenje uzimaju sve više maha a posledice najviše osećamo mi sami i naša životna okolina. Zato je potrebno smanjiti proizvodnju električne energije iz konvecionalnih izvora, a tu su na prvom mestu termoelektrane, odnosno ugalj kao energent, a povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - energije Sunca i vetra.

Zanimljiva je činjenica da Sunce u samo jednom satu na Zemlju emituje količinu energije koja je dovoljna da pokrije godišnje potrebe čovečanstva, a naš zadatak jeste da je iskoristimo na pravi način.

"Noleko" poseduje spostvenu solarnu elektranu kapaciteta 500kW koja se nalazi u mestu Vranići kod Čačka. Kompletna električna energija se plasira u elektro-energetsku mrežu i prodaje se na tržištu. Ovo je prva solarna elektrana koji je dobila garanciju porekla u Srbiji. Izgrađena je 2015. godine i do sada je proizvela i plasirala u EE mrežu 4.020MWh električne energije i pri tome uštedela emisiju od 2.210t CO2 u atmosferu.

Za ovu godinu je već ugovorena izgradnja oko 50MWp solarnih elektrana

Za ovu godinu je već ugovorena izgradnja oko 50MWp solarnih elektrana (Foto: Unipromet)

Druga delatnost "Noleka" je projektovanje  i izgradnja solarnih elektrana. Prva elektrana je izgrađena i puštena u rad 2014. godine, a do sada su izgrađene 52 elektrane, ukupno instalisanih kapaciteta od 16MWp. Ove elektrane proizvode godišnje oko 17.500MWh zelene energije i tako doprinose smanjenju emitovanja CO2 u atmosferu u količini od 9.625t svake godine.

Otkupom i trgovinom električnom energijom dobijenom iz solarne energije podstiču se investitori da ulažu u nove kapacitete za proizvodnju zelene električne energije. Zahvaljujući tome "Noleko" je u 2022. godini izgradio oko 10MWp solarnih elektrana, koje proizvode oko 12.000MWh električne energije i tako dodatno smanjuju emisiju CO2 za 6.000t u atmosferu. 

U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Čačka "Noleko" trenutno radi na razvoju takozvanog hibridnog panela, koji omogućava istovremeno proizvodnju toplotne energije kroz zagrevanje vode i proizvodnju električne energije kroz fotoelektrični deo panela. "Noleko" je napravio prototip, a stručnjaci sa FTN Čačak rade na njegovom ispitivanju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;