INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kineski plagijati pod znakom valjevske firme "Razvitak GST"

31.05.2010. | Blic

Na tržište Srbije ilegalno je ubačen kineski plagijat horizontalne sklopke za kupatilo koju proizvodi valjevska firma "Razvitak GST". Preko Kosova, u kinesku robnu kuću u Nišu i na pijace u Pančevu, stiglo je 10.000 vizuelno identičnih sklopki koje, međutim, ne odgovaraju domaćim standardima, pa posledica istovremenog korišćenja bojlera i grejalice može biti požar u kući kupca. Na porcelansko jezgro sklopke Kinezi su iskopirali naziv valjevske firme.

- Vizuelno identičnu kopiju našeg proizvoda pronašli smo u kineskom tržnom centru "Novi vek" u Ulici Dimitrija Tucovića u Nišu, ali za njega nismo dobili fiskalni račun. Plagijat poseduje istu PVC kesicu za pakovanje, istu štampanu deklaraciju koja nije popunjena ni potpisana, takođe poseduje istu štampanu šemu montaže, kao i komplet vijaka za montažu.

- Dakle, vizuelno je identičan, pa je neophodno da bude rastavljen, od kontakata do plastičnih delova, da bi se utvrdilo da je reč o kopiji koja nema atest i čija upotreba nosi veliki rizik, pošto sa priključenjem više većih potrošača u isto vreme, može da dođe do požara - kaže vlasnik preduzeća "Razvitak GST", Goran Krstić.

Naime, na horizontalnu sklopku priključuju se bojler, grejalica i neki veći potrošač, poput veš mašine ili aspiratora, ali performanse kineskog plagijata ne odgovaraju potrebnim standardima.

Cena kineskog plagijata sklopke za kupatilo iznosi oko 470 dinara i, sem u kineskoj robnoj kući u Nišu, ona se prodaje i na pijacama u Pančevu. Proizvođačka cena originala, pak, iznosi 560 dinara plus PDV.

Goran Krstić kaže da su nakon otkrivanja plagijata svog proizvoda u Nišu, odmah obavestili policiju i tržišnu inspekciju, te Osnovnom tužilaštvu u Valjevu podneli krivičnu prijavu i tužbu protiv vlasnike kineske robne kuće "Novi vek". U valjevskom sudu je već održano jedno ročište u tom postupku, a na njemu je vlasnik kineske robne kuće izjavio da je dobio nekoliko komada horizontalne sklopke za dalju prodaju, ali nije mogao da se seti od koga.

Krstić upozorava da su već ranije imali problem i sa kineskim kopijama duplih priključnica, takođe vizuelno identičnih kao original, ali "iznutra" daleko od propisanih standarda.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;