PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Palata pravde u Novom Sadu biće završena do kraja godine

27.01.2023. | eKapija

Radove na izgradnji nove Palate pravde u Novom Sadu juče su obišli ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, ministarka pravde Maja Popović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Višeg suda u tom gradu Miroslav Alimpić. U ovoj zgradi će biti smešteni  Osnovni i Viši sud, kao i tužilaštva.

Palata pravde Novi Sad

Budući dom Osnovnog i Višeg suda (Foto: Jadran)

Ministarka Popović je navela da se zgrada pravosudnih organa gradi u skladu sa najvišim evropskim standardima, prema tzv. "Modelu tužilaštava", projektovanom uz podršku Evropske unije, kroz Program IPA 2017, piše portal eKapija.

Kamen temeljac položen je 2021. godine, a zgrada će sadržati tri podzemna sprata i šest nadzemnih nivoa. Evropska unija finansirala je izgradnju ovog objekta sa 13 mil EUR, dok Ministarstvo pravde obezbeđuje sredstva potrebna za opremanje.

- Kako bi pravosudni sistem funkcionisao, potrebno je da ima neophodnu infrastrukturu za efikasno obavljanje dužnosti, zbog čega smo danas ovde, u obilasku radova na Palati pravde u Novom Sadu. To je ujedno i razlog zbog koga smo podržali sanaciju i izgradnju pravosudne infrastrukture širom zemlje, uključujući i ranije zgradu Palate pravde u Beogradu - rekao je ambasador Žiofre.

Palata pravde Novi Sad

Završetak radova očekuje se ove godine (Foto: Jadran)

Naglasio je da će zgrada suda u Novom Sadu omogućiti pristup osobama sa invaliditetom i ponuditi poseban, zaštićeniji ulaz za svedoke i žrtve, što pozitivno utiče na pristup pravdi, kako u fizičkom tako i u širem smislu, prenosi eKapija.

- Čekali smo godinama da 1.300 ljudi zaposlenih u staroj zgradi suda dobiju bolje uslove za rad, a oko trećine zaposlenih će ovde preći da rade. Ova zgrada će imati preko 10.000 kvadratnih metara, a sve zbog toga što prethodna zgrada nije mogla da se nadogradi - rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i zahvalio svima koji učestvuju u projektu.

Useljenje u novu zgradu očekuje se do kraja godine. Izvođač radova je preduzeće Jadran iz Beograda u konzorcijumu sa firmom Gradina takođe iz Beograda. Vrednost projekta je 1.521.000.000 dinara, a rok za izgradnju 22 meseca.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?

;