PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Pogledajte kako će izgledati zgrada Pošte na Savskom trgu

24.01.2023. | FoNet

Remek-delo velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića, zgrada nekadašnje Pošte na Savskom trgu, uskoro će biti temeljno rekonstruisana, prenosi FoNet.

Savski trg

Savski trg (Foto: Belgrade Waterfront)

Jednom od najlepših zdanja predratnog Beograda biće vraćen originalni izgled, sa raskošnom fasadom i u identičnim razmerama koje je imalo sve do 1944. godine.

"Na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža, koji su ukrštani s autentičnim fotografijama, rekonstruisana je originalna spoljašnost zgrade", rekao je Bratislav Milojević iz kompanije Mašinoprojekt Kopring, koja je angažovana na rekonstrukciji.

Zgradi će biti vraćen predratni izgled

Zgradi će biti vraćen originalni izgled (Foto: Belgrade Waterfront)

"Otkriveni su svi planovi fasade i rekonstruisani su elementi kojih nije bilo na crtežima. Savremeni način gradnje i postojeći građevinski materijali biće prilagođeni fizionomiji objekta, kako bi se temeljnom rekonstrukcijom postigao što je moguće originalniji izgled zgrade sagrađene pre gotovo jednog veka", dodao je.

Korunovićevo zdanje na Savskom trgu postaće novi dom za dečije pozorište "Boško Buha", interaktivni dečiji muzej, kao i biblioteku, dok će se na poslednjem spratu nakon rekonstrukcije zgrade nalaziti restoran i kafić za posetioce, sa otvorenim terasama na delovima ravnog krova.

U zgradi će biti pozorište, biblioteka i drugi sadržaji

U zgradi će biti pozorište, biblioteka i drugi sadržaji (Foto: Belgrade Waterfront)

Kao što je već najavljeno, u neposrednoj blizini, u okviru Beograda na vodi, biće sagrađena i najmodernija dvojezična državna osnovna škola sa bazenom, kao i državni vrtić sa najsavremenijim sadržajima za decu, a na metro stanici iza zgrade renovirane nekadašnje Glavne železničke stanice ukrštaće se prve dve linije podzemne železnice.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;