IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

CE znak za stiropor i izjave o karakteristikama

23.01.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Austrotherm d.o.o. je u drugoj polovini prošle kalendarske godine u značajnoj meri obogatio tehničku dokumentaciju za svoje proizvode.

Od strane inostranog notifikovanog tela priznatog u zemljama Evropske unije su, nakon fasadne termoizolacione EPS-ploče sa grafitom (Austrotherm EPS AF PLUS), ispitani i preostali tipovi stiropornih ploča (bela fasadna termoizolaciona ploča Austrotherm EPS AF i sve tri varijante podnih stiropora - Austrotherm EPS A100, Austrotherm EPS A120 i Austrotherm EPS A150).

Austrotherm paleta EPS

Paleta EPS (Foto: Austrotherm)

Odrađen je tzv. PTD ("Product Type Determination") test za svaku ploču, a rezultati su više nego zadovoljavajući kada su u pitanju karakteristike poput koeficijenta toplotne provodljivosti, otpora prolazu toplote, pritisne čvrstoće (pri 10% stišljivosti), dugotrajnog upijanja vode pri potpunom utapanju proizvoda, dimenzione stabilnosti itd. 

Na taj način je Austrotherm d.o.o. stekao pravo da na pakete svih svojih EPS-ploča postavi tzv. CE znak što je bitno, a i neizbežno, za nesmetan izvoz ovih proizvoda u bilo koju zemlju Evropske unije. Podsećamo da CE znak postavljen na proizvodu označava da proizvod zadovoljava bitne zahteve u pogledu bezbednosti i zdravlja korisnika, zahteve zaštite imovine i zaštite životne sredine.

CE znak

CE znak je bitan za izvoz proizvoda u EU (Foto: Austrotherm)

Adekvatno novonastalim okolnostima, ovo preduzeće je sastavilo i novu formu svoje Izjave o karakteristikama ("IoK") za svaku od pet gore pomenutih EPS-ploča. Tekstualni sadržaj tih izjava je u potpunosti prilagođen evropskom standardu EN 13163 koji "pokriva" termoizolacione ploče od ekspandiranog polistirena, a izjave imaju naravno i jasno istaknut CE-znak. Svih pet novih izjava su postavljene na kompanijsku internet stranicu, u rubrici "Download".

Austrotherm d.o.o. poseduje ove izjave i na engleskom jeziku ("Declaration of performances"), što je bitna informacija za investitore, projektante ili izvođače radova kako u Republici Srbiji, tako i u inostranom okruženju u koje Austrotherm d.o.o. izvozi svoje termoizoilacione ploče od EPS-a. Sada će taj izvoz biti moguć i u bilo koju državu koja je članica Evropske unije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;