IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

CE znak za stiropor i izjave o karakteristikama

23.01.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Austrotherm d.o.o. je u drugoj polovini prošle kalendarske godine u značajnoj meri obogatio tehničku dokumentaciju za svoje proizvode.

Od strane inostranog notifikovanog tela priznatog u zemljama Evropske unije su, nakon fasadne termoizolacione EPS-ploče sa grafitom (Austrotherm EPS AF PLUS), ispitani i preostali tipovi stiropornih ploča (bela fasadna termoizolaciona ploča Austrotherm EPS AF i sve tri varijante podnih stiropora - Austrotherm EPS A100, Austrotherm EPS A120 i Austrotherm EPS A150).

Austrotherm paleta EPS

Paleta EPS (Foto: Austrotherm)

Odrađen je tzv. PTD ("Product Type Determination") test za svaku ploču, a rezultati su više nego zadovoljavajući kada su u pitanju karakteristike poput koeficijenta toplotne provodljivosti, otpora prolazu toplote, pritisne čvrstoće (pri 10% stišljivosti), dugotrajnog upijanja vode pri potpunom utapanju proizvoda, dimenzione stabilnosti itd. 

Na taj način je Austrotherm d.o.o. stekao pravo da na pakete svih svojih EPS-ploča postavi tzv. CE znak što je bitno, a i neizbežno, za nesmetan izvoz ovih proizvoda u bilo koju zemlju Evropske unije. Podsećamo da CE znak postavljen na proizvodu označava da proizvod zadovoljava bitne zahteve u pogledu bezbednosti i zdravlja korisnika, zahteve zaštite imovine i zaštite životne sredine.

CE znak

CE znak je bitan za izvoz proizvoda u EU (Foto: Austrotherm)

Adekvatno novonastalim okolnostima, ovo preduzeće je sastavilo i novu formu svoje Izjave o karakteristikama ("IoK") za svaku od pet gore pomenutih EPS-ploča. Tekstualni sadržaj tih izjava je u potpunosti prilagođen evropskom standardu EN 13163 koji "pokriva" termoizolacione ploče od ekspandiranog polistirena, a izjave imaju naravno i jasno istaknut CE-znak. Svih pet novih izjava su postavljene na kompanijsku internet stranicu, u rubrici "Download".

Austrotherm d.o.o. poseduje ove izjave i na engleskom jeziku ("Declaration of performances"), što je bitna informacija za investitore, projektante ili izvođače radova kako u Republici Srbiji, tako i u inostranom okruženju u koje Austrotherm d.o.o. izvozi svoje termoizoilacione ploče od EPS-a. Sada će taj izvoz biti moguć i u bilo koju državu koja je članica Evropske unije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;