INFONET-468X60-BANNER

Ubrzana rekonstrukcija luke u Gazi - dvadesetak sati do dolaska humanitarnog konvoja

30.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Pojas Gaze se sprema da primi do sada najveći međunarodni humanitarni konvoj brodova toj oblasti koji do sutrašnjeg jutra treba da stigne iz nekoliko evropskih zemalja prevozeći od 700 do 1.000 putnika i nekoliko hiljada tona humanitarne pomoći: medicinskog materijala, lekova i opreme, kao i građevinskog materijala uključujući i 100 montažnih kuća, zatim generatora i postrojenja za prečišćavanje vode, nekoliko tona papira, školskog materijala i igračaka.

Međutim, luka u Gazi nemoćna je da primi sve ove brodove jer, nakon nekoliko godina bombardovanja od strane izraelskih vazdušnih snaga, sada u nju mogu da pristaju samo manji ribarski brodovi.

Emad Hamada, rukovodeći radovima na rekonstrukciji luke, izjavio je pre nekoliko dana da je tokom poslednjih osam meseci dosta toga urađeno da luka može da primi konvoj od najavljenih devet brodova (ovog trenutka ka Gazi se kreće samo sedam jer su dva broda prijavila kvarove).

Nekoliko timova koje je organizovalo Ministarstvo rada i stanovanja izvelo je radove kopanja morskog dna radi produbljivanja za brodove sa dubljim gazom i izgradnje doka za pristanak većih brodova.

U ovom trenutku verovatno ne postoji nijedan dinamičniji građevinski poduhvat na svetu od onog koji se dešava u luci u pojasu Gaze. U trenutku kada je još neizvesno kako će mornarica Izraela reagovati na konvoj brodova koji se približava, ubrzano teku poslednji radovi u luci koja deset godina nije čišćena od nanosa materijala na morskom dnu.

Emad je izjavio da su uspeli da prodube dno na 10 metara, ali i dalje će najveći brodovi morati da se ukotve dalje od luke. Dodao je da je cena radova dostigla 100.000 dolara koje je obezbedila vlada Hamasa.

Više o konvoju možete čitati ovde.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;