IZOLACIJA-468X60-BANNER

Izmena trase metroa - mogao bi da ide ispod Kneza Miloša i Kralja Milana

26.12.2022. | eKapija

Tender za izradu digitalnog topografskog plana za izmenjenu trasu Linije 2 beogradskog metroa, raspisao je JKP Beogradski metro i voz. Za tu liniju, u starom delu grada, od Savskog trga do Slavije, sada se razmatra u potpunosti drugačija trasa, sa velikom devijacijom ispod istorijskog centra - tunelom koji bi presecao osu Kralja Milana ulice u zoni Novog dvora kao i pravac Knez Miloševe podno Turske ambasade. Iza Slavije, veza sa prigradskom železnicom (BG voz) više se ne planira u Makenzijevoj ulici, u kojoj neće biti ni novog železničkog podzemnog stajališta, već kod Karađorđevog parka.

Metro

Nova trasa (Foto: JKP Beogradski metro i voz/tenderska dokumentacija, screenshot)

Međutim, kako eKapija nezvanično saznaje, ni ovo rešenje nije u potpunosti izvesno - razmatra se, alternativno, i veza sa železnicom u za to oduvek predviđenom podzemnom stajalištu Vukov spomenik, što bi značilo još veće promene na trasi planirane druge linije.Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, konsultant Egis Rail definisao je novo, optimalnije rešenje deonice od stanice Savski trg do stanice Grčića Milenka, izrađeno u skladu sa brojnim novonastalim prostornim i planskim ograničenjima.

Tehnička i prostorna ograničenja za integraciju trase Linije 2 na deonici od Savskog trga do Grčića Milenka su negativni uslovi NBS za prolazak tunela neposredno uz objekat banke, negativni uslovi Infrastrukture železnica Srbije na povezivanju Linije 2 metroa sa gradskom železnicom u planiranoj stanici Makenzijeva, ukrštanje trase Linije 2 sa atmosferskim kolektorom u Resavskoj ulici i hidrotehničkim tunelom na Slaviji, postojeći i planirani kolektori u Južnom bulevaru i novoizgrađeni i objekti koji su u fazi izgradnje (po Odobrenju za izgradnju) na pozicijama planiranim za stanice Južni bulevar i Grčića Milenka.

- Iz navedenog razloga, stvorila se potreba za snimanjem digitalnog topografskog plana zone metro infrastrukture koja nije prethodno obuhvaćena snimanjem digitalnog topografskog plana – pojašnjavaju iz JKP Beogradski metro i voz.

Zona izmene trase od stanice Savski trg do stanice Grčića Milenka, koja je predmet ove javne nabavke ima ukupnu dužinu od oko 4,6km i 6 stanica.

- Takođe, zbog izmene pozicije stanice Grčića Milenka, potrebno je snimiti i deo zone novog položaja pomenute stanice – stoji u tenderu.

Granica snimanja Linije 2 na deonicama između stanica treba da obuhvati koridor ukupne širine 160m, po 80m levo i desno od osovine trase Linije 2 metroa. U zoni stanica granica snimanja je proširena, po 160m od osovine trase u dužini od 200m.

Ukupna površina obuhvata granice snimanja, izmenjenog dela trase Linije 2 iznosi oko 71,8ha.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;