PRIJAVA-468X60-BANNER

Zašto građevinski sektor beleži pad od 12,4 odsto?

02.12.2022. | N1

Republički zavod za statistiku saopštio je da je realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio jedan odsto. Rast beleže sektori trgovine i usluga, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, i sektor komunikacija. Među granama koje beleže pad, na prvom mestu je građevinarstvo sa 12,4 odsto slabijim učinkom.

Građevinska industrija

Građevinska industrija beleži značajan pad u odnosu na prošlu godinu (Foto: Pixabay)

Komentarišući za Infobiz televizije N1 uzroke lošijeg rada građevinske industrije, Veselin Ražnatović, direktor firme Ekspres inženjering i član Unije poslodavaca Srbije, kaže da je reč o više faktora. "Jedan je i taj da su cene nekretnine otišle u nebo, a došlo je i do malog pada tražnje. Problem su i cene materijala koji su poskupeli od 80 odsto do 100 odsto", naveo je.

"Ljudi su zastali, jer ne znate šta će se desiti sutra, a jedan od faktora koji je uticao na pad u građevinskom sektoru je nedostatak radnika. To je značajnije i od cena", naglašava Ražnatović i dodaje da će sami poslodavci morati da učine više i uključe se u proces dualnog obrazovanja, u smislu da stipendiraju školovanje potrebnog kadra.

On smatra da to nije veliki trošak, a potrebno je.

"Potrebno je jer smo mi prošle godine za građevinske struke u stručnoj školi u Beogradu imali sedmoricu upisanih učenika. Da nije Turaka i Pakistanaca, i sada bi građevinska operativa, koja se prepolovila u prethodnih 10 godina, bila u beizazlaznoj situaciji. I Nemačka je sada olakšala dobijanje radnih dozvola i iseljeničkih viza, tako da ako ne preduzmemo nešto odmah, u smislu da školujemo profile koji nam trebaju, za pet godina neće biti nikog da radi u građevinarstvu", upozorava Ražnatović.

Što se tiče nekretnina, on veruje da će rast cena biti zaustavljen, ali da se ne može očekivati ni njihov pad niti vraćanja na stare cene.

Kako je rekao za Infobiz, došlo se do toga da kvadrat stana u Novom Beogradu u staroj gradnji bude do 2.000 evra, a i da za 100.000 evra možete da kupite stan od 40 kvadrata.

"Jedna od prepreka do niže cene nekretnina jeste i izuzetno usporen proces legalizacije gde desetine hiljada zahteva čeka rešenje, ako bi se taj proces ubrzao, na tržištu bi se našlo do 50.000 nekretnina, što bi uvećalo broj nekretnina koje se nude na prodaju. Usporila je građevina i zbog ćutanja administracije, dozvole se malo teže dobijaju zbog nerešenih imovinskih odnosa ili nedonošenja urbanističkih planova. Sve ovo zajedno kad se sabere dođemo do one brojke od 12,4 odsto pada gradjevinarstva u odnosu na prošlu godinu", naveo je Ražnatović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;