INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Krov na kući - Od problema na terenu do rešenja

01.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Problemi sa kojima se mogu sresti ljudi nakon useljenja u novoizgrađene kuće mogu biti različiti. Prostor ispod krova sve češće se koristi i kao prostor za stanovanje. Neretko se dešava da je u potkrovlju zimi hladno a leti nepodnošljivo vruće. Dešava se i prokišnjavanje pa čak i osećaj prodora vetra oko krovnih prozora i/ili u zoni krovnih proboja (ventilacione cevi, antene, dimnjaci i sl.). Vlaga i buđ takođe mogu biti propratne pojave u potkrovljima. Koji su uzroci i kako u praksi sprečiti ovakve i druge neželjene pojave?

Uzroka može biti više - pucanje ili skidanje crepa usled vetra, nestručna ugradnja i sl. Može biti ugrađena i nekvalitetna krovna membrana odnosno paropropusna folija, koja po pravilu ima i kraći vek trajanja što dodatno utiče na brže propadanje krova. Često vlasnici kuća ne znaju i ne vide šta se dešava ispod crepa ali to ne znači da propadanje krova nije ubrzano pojavom vlage i buđi u ovom prostoru! Vlažna termoizolacija znatno utiče na potrošnju energije za grejanje zimi a leti za klimatizaciju. Sveukupni komfor stanovanja u ovakvom prostoru se snižava.

Ventilacija ispod crepa

Ventilacija ispod crepa - preduslov dobre funkcionalnosti krova (Foto: Wabis)

Rekonstrukcija krova postaje neminovna ukoliko se želi sprečiti dalje propadanje. Njena cena nije mala jer podrazumeva obimne radove: postavljanje skela i/ili dizalica, skidanje crepa, letvi i kontra letvi kao i postojećih membrana i angažovanje većeg broja ljudi. Ukoliko je izolacija u jako lošem stanju treba i nju menjati u delu gde je oštećena. Potom treba postaviti novu krovnu membranu - kvalitetniju, nove letve i pod letve i vratiti crep (a oštećen dokupiti). Često se nema novca, a možda i volje, da se radi rekonstrukcija krova i tada se nastavlja stanovanje u lošijim uslovima.                                                                   

Razlika pri izboru adekvatnih materijala u odnosu na izbor nekvalitetnih utiče ne samo na cenu gradnje, njen kvalitet i kasnije na troškove grejanja i klimatizacije objekata već i na udobnost stanovanja.

Odluka o načinu i kvalitetu ugradnje kao i o izboru materijala je na investitoru i dobro je da se osloni na mišljenje i savet arhitekata i majstora, koji izvode radove. Preporuka je da se pre gradnje sa ovom temom malo bolje upoznaju investitori kao i majstori – krovopokrivači. Da bi se ovakav scenario predupredio i rekonstrukcije izbegle, često je dovoljno pri izradi krova planirati neznatno veće izdvajanje za kvalitetne krovne membrane.

WABIS – Membrana Climateq®

WABIS – Membrana Climateq® PRO 210 FOCUS paropropusna folija - cena prihvatljiva za trajnost vašeg krova (Foto: Wabis)

Njihova pravilna i stručna ugradnja uz neophodnu krovnu opremu obezbediće znatno veću trajnost i funkcionalnost krova. Da bi se sprečilo curenje i prokišnjavanje, majstori treba uvek da posebnu pažnju obrate na mesta krovnih proboja (ventilacija, antene i sl.) kao i na krovne prozore i izlaze.

Treba uvek imati na umu da nije dovoljno da izolacija bude odgovarajuće debljine već je neizostavno važno da se obezbedi da uvek u toku trajanja krova bude suva i provetrena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


MLADOST-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;