PRIJAVA-468X60-BANNER

U svetu cene nekretnina stagniraju, a do kada će rasti u Srbiji?

19.10.2022. | Blic

Kako inflacija i kamatne stope rastu, očekivano je da cene nekretnina padaju. Ipak, na tržištu Srbije događa se suprotno. Dok su stambeni krediti sve skuplji i gradnja stagnira, cene kvadrata su sve veće.

Nekretnine

Cene nekretnina i dalje rastu (Foto: Pixabay)

Domaći stručnjaci smatraju da do pada cena kvadrata neće doći u skorije vreme.

Procenitelj i stručnjak za nekretnine Milić Đoković izjavio je za Blic Biznis da je trenutni rast cena proces koji je jako teško zaustaviti i da bi, po nekim procenama, do stabilizacije tržišta moglo da dođe sledeće godine. On veruje da će sigurno doći do pada vrednosti tržišta nekretnina.

Ono što dodatno utiče na održavanje cene kvadrata jeste činjenica da je do sada u Srbiji registrovano 17.600 Rusa i Ukrajinaca sa dozvoljenim boravkom. Prema podacima Agencije za privredne registre, u proteklih sedam meseci osnovano je više od 2.000 ruskih firmi i to su upravo ljudi koji kupuju ili iznajmljuju stanove.

Kako Blic Biznis navodi, samo tokom septembra cena kvadrata u pojedinim beogradskim opštinama, poput Novog Beograda ili Mirijijeva skočila je i do 120 evra, a u Novom Sadu u proseku oko 100.

U Beogradu su cene od avgusta do septembra u proseku porasle za 80 evra, pa je prosečna cena kvadrata 3.080 evra. Najveće povećanje u prestonici za mesec dana zabeleženo je na opštini Novi Beograd, i to za 111 evra, što je formiralo ukupnu cenu kvadrata 2.523 evra, kao treću najskuplju lokaciju u Beogradu.

Najvažnije svetsko tržište nekretnina, Sjedinjene Američke Države, u drugom tromesečju zabeležilo je nominalni rast cena, ali je on bio osetno niži nego u istom periodu prošle godine, što se pripisuje manjoj potražnji i nižim očekivanjima investitora, navodi Blic Biznis.

Slično je i u Evropi gde je došlo do stagnacije, a u pojedinim zemljama zabeležen je i pad cena nekretnina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;