SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Srbiji i dalje mnogi grade nelegalno

26.09.2022. | Novosti

Srbija se skoro tri decenije bori sa nelegalnim objektima. Od više od dva miliona popisanih kuća, zgrada i lokala sagrađanih bez odobrenja, rešenje o ozakonjenju je dosad dobilo njih 326.569.

Gradilište

Gradilište - ilustracija (Foto: Pixabay)

Pred administracijom je, prema poslednjim zakonskim izmenama, rok da se sa svima njima izbori do kraja naredne godine. Nadležno ministarstvo je najavilo još jedno, efikasnije, zakonsko rešenje, ali će sa njim morati da izađe nova vlada, pišu Novosti.

Protekle decenije su pokazale da je od legalizacije možda još veći problem rušenje nelegalnih objekata.

- Ministarstvo građevinarstva je od 2015. srušilo 95 objekata - kažu u ovom resoru. - Ne raspolažemo podacima o srušenim objektima iz nadležnosti AP Vojvodine i jedinica lokalnih samouprava. Problemi oko legalizacije su uglavnom nerešeni imovinsko-pravni odnosi i saglasnost suvlasnika na zemljištu na kome postoji pravo susvojine.

Program za uklanjanje objekata se u ministarstvu pravi kvartalno u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj pre dve godine je istraživala koji su glavni problemi u legalizaciji, navode Novosti. I pored mnogih pokušaja da se ona unapredi, u praksi i dalje ide presporo. Njihova procena je tada bila da će se ovim tempom okončati za 40 godina.

Jasmina Radovanović iz Naleda ističe da bi postupak trebalo digitalizovati, naročito komunikaciju među institucijama.

- Trebalo bi na republičkom nivou formirati komisiju koja će razdvojiti zahtevnije od jednostavnijih slučajeva, kako bi se ovi drugi brže završili. Morao bi da postoji rok u kojem bi javna preduzeća i ostale institucije dale odgovore, a ako to ne urade, da se postupak nastavi. U proseku, šest radnika u opštinama se bavi legalizacijom i na svakog dođe po 1.100 slučajeva. Treba sagledati da li su visoke takse koje moraju da se plate.

Nelegalna gradnja nije stala, priznaju lokalne samouprave. Za legalizaciju bi presek trebalo da bude satelitski snimak iz 2015. godine. U praksi, bez dozvole se gradi i dalje.

 

Komentari: 1

DARKO 03.10.2022 13.18.29

"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. srušilo 95 objekata ." Zato što vlada mito i korupcija. Zašto se objekti sagrađeni na tuđoj zemlji, i postoji protivljenje vlasnika zemljišta, automatski ne odbiju od legalizacije i vrate opštinama na rušenje koje plaća bespravni investitor nakon ispostave računa za rušenje?

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;