PRIJAVA-468X60-BANNER

Čestitke povodom Dana građevinara Srbije i podsećanje na loše uslove rada

05.08.2022. | Beta

Podsetivši da je situacija u građevinarstvu i dalje loša, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović čestitao je danas Dan građevinara Srbije, 8. avgust.

Građevinski radnici nemaju uvek adekvatnu opremu i uslove rada

Građevinski radnici nemaju uvek adekvatnu opremu i uslove rada (Foto: Pixabay)

Granskog kolektivnog ugovora nema, veliki broj radnika radi na crno, zarade su manje od prosečnih, mere zaštite su neadekvatne pa su povrede gotovo svakodnevne, a broj poginulih na radu iz godine u godinu nažalost raste. Sve ovo je alarm da se u sektoru mora puno toga menjati - naveo je Orbović.

On je pozvao Vladu Srbije, resorno ministarstvo i inspekcije da posebno obrate pažnju na radnike u ovom sektoru jer rade u ekstremnim uslovima, bilo da se radi na visokim ili niskim temperaturama, na velikim visinama i nedovoljno zaštićenim iskopima, uz nezainteresovanost poslodavaca da obezbede adekvatno radno vreme i zaštitu, angažovanje radnika bez ugovora i prava, za malu dnevnicu, bez neophodne dodatne obuke, prenosi Beta.

- Pozdravljamo činjenicu da je građevinarstvo vodeća grana naše privrede, da se gradilišta svakodnevno otvaraju, savremeni auto-putevi, obilaznice završavaju i omogućavaju dobru komunikaciju i veću šansu za ravnomerni razvoj. Ali se ne smemo miriti sa činjenicom su oni koji grade modernu Srbiju sve siromašniji radnici, sa sve manjim pravima i sve većim rizicima od teških povreda - kazao je predsednik SSSS.

On je dodao i da građevinari žele da njihov rad bude vrednovan pokazivanjem brige za zaposlene, adekvatnim merama zaštite na radnom mestu, većim zaradama, kolektivnim ugovorima koji se poštuju, kaznama za neodgovorne poslodavce koji nebrigom dovode u opasnost živote zaposlenih, zatim sigurnim ugovorima o radu koji uključuju neophodne obuke i uplaćene doprinose.

U znak sećanja na tragične događaje tokom trodnevnog štrajka građevinskih radnika koji je okončan 8. avgusta 1940. godine, obeležava se Dan građevinara Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;