SFSOPLATE-468X60-BANNER

Imaćemo tri puta više električne energije iz solarnih panela do kraja godine

04.08.2022. | eKapija

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je da će u ovoj godini Srbija imati tri puta veću proizvodnju električne energije iz solarnih panela zahvaljujući olakšanim procedurama i subvencijama ovog ministarstva.

Solarni paneli

Gostujući na Televiziji "Juronjuz" ona je podsetila je da su izmenama propisa stvoreni uslovi da građani i komercijalni kupci mogu da proizvode zelenu energiju postavljanjem solarnih panela, kao i da je u aprilu prošle godine usvojen Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je uveo kategoriju kupca-proizvođača električne energije, a zatim i odgovarajuća uredba, čime je pojednostavljena procedura dobijanja tog statusa, prenosi eKapija.

- Uredbom je pojednostavljena procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele, tako što je umesto nekadašnjih 20 koraka i više od šest meseci čekanja, procedura svedena na to da oni kupe panele, postave ih na krov i onda licencirani inženjer pregleda instalacije, da izjavu da je to u redu, a zatim se zaključi ugovor o kupcu-proizvođaču sa "EPS snabdevanjem" i priključi se na mrežu - pojasnila je ona.

Prema njenim rečima, ova mera je važna i za privredu, za kompanije koje imaju veliku potrošnju električne energije i plaćaju visoku cenu struje, naročito u vremenu globalne energetske krize, jer će na ovaj način moći da smanje svoje račune, ali i da postanu energetski sigurne.

- Kupac-proizvođač je mera koja utiče na energetsku bezbednost i nezavisnost naših objekata. Kada stavimo solarne panele i kada imamo sopstvenu elektranu iz koje proizvodimo električnu energiju, nezavisni smo od promena koje se mogu desiti na globalnom nivou - navela je Atanacković.

Srbija je, kako je ukazala, pre uvođenja pozicije kupca-proizvođača, za proteklih 10 i više godina imala tek 11 megavata struje iz solarnih panela, piše eKapija.

Očekuje se da ćemo do kraja godine imati tri puta više megavata struje iz solarnih panela, ponovila je ona i naglasila da su građani prepoznali važnost investicija u OIE, te je do danas zvanično upisan 131 prozumer u registar, dok na čekanju imamo još oko 25 megavata koji će se takođe priključiti.

Ministarstvo daje subvencije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata, tako što finasira polovinu te investicije, jer po 25% troškova snose država i lokalna samouprava.

Atanacković je izrazila uverenje da će se ovim dodatno podstaći građani koji nemaju dovoljno sredstava, a žele da primene ovu meru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;