PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Da li je ispravna odluka da nova luka bude na levoj obali Dunava?

01.08.2022. | eKapija

Centar za lokalnu samoupravu smatra da je odluka Grada Beograda da se u Krnjači gradi terminal za rasute terete nove beogradske luke višestruko je problematična.

Prevoz sirovina

Prevoz građevinskog materijala (Foto: Pixabay)

Pored potencijalno negativnog uticaja na rezervat prirode "Bara Reva", glavni problem je logistički, navodi se u saopštenju.

Predviđeno je da terminal bude na levoj obali Dunava, dok je industrijski, saobraćajni i komercijalni centar Beograda na desnoj. Betonska i asfaltna baza, kamen i šljunak imaju najveće potrošače na suprotnoj obali reke. Ovo bi značilo da bi se sav rasuti teret morao prevoziti preko dotrajalog i već preopterećenog Pančevačkog mosta, prenosi eKapija.

O bezbednosnim i saobraćajnim posledicama ovakvog rešenja, suvišno je i govoriti. Velika potrošnja je i na Novom Beogradu, što bi podrazumevalo još jedan prelazak reke za teret, upozorava CLS u dopisu za medije.

- Pitanje lokacije buduće beogradske luke i njenih terminala jeste strateško za našu prestonicu i odrediće njen razvoj u decenijama koje dolaze. Pozivam relevantne aktere da se ne žuri sa odlukom i da sve stručne i privredne organizacije budu uključene u njeno donošenje, izjavio je direktor CLS-a Nikola Jovanović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;