INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li je ispravna odluka da nova luka bude na levoj obali Dunava?

01.08.2022. | eKapija

Centar za lokalnu samoupravu smatra da je odluka Grada Beograda da se u Krnjači gradi terminal za rasute terete nove beogradske luke višestruko je problematična.

Prevoz sirovina

Prevoz građevinskog materijala (Foto: Pixabay)

Pored potencijalno negativnog uticaja na rezervat prirode "Bara Reva", glavni problem je logistički, navodi se u saopštenju.

Predviđeno je da terminal bude na levoj obali Dunava, dok je industrijski, saobraćajni i komercijalni centar Beograda na desnoj. Betonska i asfaltna baza, kamen i šljunak imaju najveće potrošače na suprotnoj obali reke. Ovo bi značilo da bi se sav rasuti teret morao prevoziti preko dotrajalog i već preopterećenog Pančevačkog mosta, prenosi eKapija.

O bezbednosnim i saobraćajnim posledicama ovakvog rešenja, suvišno je i govoriti. Velika potrošnja je i na Novom Beogradu, što bi podrazumevalo još jedan prelazak reke za teret, upozorava CLS u dopisu za medije.

- Pitanje lokacije buduće beogradske luke i njenih terminala jeste strateško za našu prestonicu i odrediće njen razvoj u decenijama koje dolaze. Pozivam relevantne aktere da se ne žuri sa odlukom i da sve stručne i privredne organizacije budu uključene u njeno donošenje, izjavio je direktor CLS-a Nikola Jovanović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;