INFONET-468X60-BANNER

Pojedini stanovnici Pakovraća pravdu zbog eksproprijacije traže na sudu

11.07.2022. | Morava info

Po pitanju eksproprijacije zemljišta na trasi auto-puta "Miloš Veliki" u Pakovraću i drugim mestima, Grad Čačak je učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti i sada je sve u ingerenciji sudova, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Auto-put  - ilustracija

Auto-put - ilustracija (Foto: Pixabay)

Što se tiče protesta meštana Pakovraća, Todorović je rekao da će svi građani biti adekvatno obeštećeni, podsetivši da je 88% građana prihvatilo ponuđena rešenja o eksproprijaciji, prenosi Morava info.

– Mi smo učinili sve što je do nas. Obaveza lokalne samouprave je samo da donese rešenja o eksproprijaciji i to radi naša imovinsko-pravna služba. Dalji postupak je sledeći: građani koji su zadovoljni potpisuju sporazum za isplate koju vrši država Srbija, u slučaju Pakovraća to su "Putevi Srbije", a na Moravskom korodoru JP "Koridori Srbije". Oni koji nisu zadovoljni, svoje pravo i pravdu traže na sudu, rekao je Todorović novinarima.

On je naveo da je u slučaju Pakovraća ostalo 10 rešenja, odnosno domaćinstava, koji ono što smatraju da im pripada potražuju sudskim putem.

– Ima ih više na sudu, ali među njima su i neki koji su prihvatili cenu zemljišta, ne i objekata. Ja se nadam da će oni to svoje pravo i ostvariti, ali projekat koji je od državnog interesa ne može da stoji. Nadam se da će se to prevazići što pre, ali se tu sve obaveze lokalne samouprave završavaju, navodi gradonačelnik.

Napominje i da je obavljeno više razgovora sa nezadovoljnim građanima na licu mesta, u Pakovraću.

– Učinili smo sve da Osnovni sud u Čačku opredeli više postupajućih sudija umesto dvoje. Oni su nam izašli u susret, naravno ne prejudicirajući bilo kakve presude, i četvoro sudija je presuđivalo u tim predmetima, rekao je Todorović i dodao da su nekim presudama građani zadovoljni, a nekima nisu i uložili su žalbe.

On ističe da "apsolutno nije za primenu bilo kakve sile", ali da će objekti svakako biti uklonjeni, s tim što, kako je naveo, građani neće ništa izgubiti jer će biti adekvatno obeštećeni, navodi Morava info.

– Veštaci su veštačili i zemljiše i objekte i kako sud bude presuđivao taj novac će svakako biti isplaćen. Koliko ja znam, 88% rešenja je dobilo saglasnost vlasnika parcela i objekata, ostalo je tih 12 procenata koji su na sudu. Ponavljam, nije rešenje da se prinudno iseljavaju, ali moraju da shvate i siguran sam da to razumeju bez obzira na opravdan strah, da će biti isplaćeni. Međutim, novac ne opredeljuje grad Čačak niti bilo koja druga lokalna samouprava, već u ovom slučaju "Putevi Srbije", izjavio je Todorović

Svo nezadovoljstvo je u suštini zbog brzine isplate. Zaista niko ne može da potpiše saglasnost ako su ta veštačenja u nesaglasju sa Zavodom za veštačenja iz Beograda. Ja razumem i građane jer su u međuvremenu porasle cene zemljišta i objekata zbog situacije u Ukrajini. Ja se nadam da će Viši sud što pre doneti odgovarajuće presude. Država, naravno, neće bežati od toga da građanima isplati sve što treba, ali sam projekat izgradnje auto-puta Čačak – Požega mora da se nastavi, naglašava on.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;