SFSOPLATE-468X60-BANNER

Pojednostavljena procedura za dobijanje subvencija za ugradnju solarnih panela

05.07.2022. | Blic

Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza kupca-proizvođača, kojom je pojednostavljena procedura za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora energije.

Solarni paneli

Polovinu troškova finansiraju građani (Foto: Pixabay)

Ove izmene skratile su proceduru i smanjile troškove za "kupce-proizvođače" koji struju proizvedenu na ovaj način koriste samo za sopstvenu potrošnju i ne isporučuju višak energije u distributivni sistem.

Građani ili privredni subjekti koji su stekli status "kupca-proizvođača" dužni su da podnesu zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju (ili zaključenje ugovora o snabdevanju sa unapred određenim količinama električne energije za svaki obračunski period) snabdevaču, piše Blic.

Do sada je 60 fizičkih i osam pravnih lica upisano u registar "kupac-proizvođač", a ukupna instalisana snaga kojom oni rapsolažu je 2,12 megavata. Prema podacima JP "EPS Snabdevanje" i "Elektrodistribucija Srbije" podneti su zahtevi za zaključenje i priključenje još 25 megavata, stoji u saopštenju Ministarstva energetike.

Deset lokalnih samouprava u Srbiji objavilo je krajem maja javni poziv za dodelu subvencija za instaliranje solarnih panela, a sada im se pridružio i grad Čačak. Deo novca za taj projekat (ukupno 100 miliona dinara) obezbedilo je Ministarstvo rudarstva i energetike i dobilo ga je ukupno 37 lokalnih samouprava. Sve one su dužne da obezbede isti iznos novca koji dobijaju od ministarstva, tako da će građanima ukupno biti dostupno oko 200 miliona dinara.

Za instaliranje ovih elektrana, koje godišnje mogu da proizvedu od 1.500 do 7.250 kilovata (kW), potrebno je do 5.000 evra. Takođe treba obratiti i pažnju na krovnu površinu koja je neophodna, u slučaju ovog primera oko 30 kvadrata. Dakle, svi koji dobiju subvenciju i odluče se za instaliranje solarne elektrane, koja može da vas opskrbi sa 30 do 70 odsto dnevne potrošnje struje, od države dobijaju polovinu, tj. 2.500 evra, navodi Blic.

Uslovi dodele subvencija su u svim lokalnim samoupravama isti. Novac se dodeljuje za nabavku panela čija snaga ne prelazi 6kW. U slučaju da se odluče za elektranu veće snage razliku od ukupne vrednosti radova domaćinstvo plaća samo. U subvenciju je uračunata i nabavka opreme, kao i usluge ugradnje i izrade tehničke dokumentacije.

Postoje 4 kriterijuma za dobijanje subvencija: stanje spoljnih zidova, način grejanja, karakteristike spoljne stolarije i faktor K zauzetosti površine za objekat (količnik ukupne površine stambenog objekta iz poreske prijave i broja korisnika tog objekta). Takođe, one kuće koje imaju PVC stolariju i koje su izolovane imaju prednost.

Podnosilac prijave mora da bude vlasnik objekta ili da u njemu ima prijavljen boravak, a naophodna je i saglasnost vlasnika objekta. Jedan od uslova je i da je potrošnja na poslednjem računu bila najmanje 30 kilovat-sati (kWh).

 

Komentari: 1

Dragan 06.07.2022 09.15.08

Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačeno" još dosta nekih taksi, brojilo koje plaća proizvođač ne EPS....itd. Ispada investicija ne isplativa. Istražite detaljno sa svim troškovima pa onda objavite detalje. Hvala.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;