PRIJAVA-468X60-BANNER

Vozovi će od Beograda do Velike Plane ići 200km/h

20.06.2022. | eKapija

Na rani javni uvid stavljen je Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd centar - Resnik - Mladenovac - Velika Plana.

Osnovna koncepcija je da se na celoj dužini formira savremena dvokolosečna pruga za putnički i teretni saobraćaj i brzinu do 200 km/h. Modernizovana pruga trebalo bi da omogući komercijalnu brzinu od 130 km/h najbržih putničkih vozova.

Nova pruga će uglavnom odstupati od postojeće na potezu od Resnika do Velike Plane, kako bi se omogućile brzine od 200km/h i 160km/h za putničke vozove, kao i 120km/h za teretne vozove.

U Mladenovcu, Smederevskoj palanci i Velikoj Plani će se rekonstruisati i modernizovati stanice. U stanicama i stajalištima predviđena je izgradnja pešačkih pothodnika, kao i nadstrešnica na peronima.

Svi objekti u trupu pruge (mostovi, propusti) biće novi, projektovani za dvokolosečnu prugu, a tuneli će se projektovati kao dve jednokolosečne cevi, prenosi eKapija.

Kako je navedeno, osnovni razlog je "stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture na principima održivog razvoja".

Dužina postojeće pruge iznos 86,17km. Izgrađena je kao jednokolosečna i puštena u rad 1884. godine. Sastavni je deo mreže Koridor 10, koji povezuje zapadnu i centralnu Evropu sa Grčkom, Turskom i Bliskim istokom, i elektrificirana je.

U planu se navodi da će se izgradnjom nove železničke infrastrukture "direktno doprineti kvalitetu pristupačnosti, nivou konkurentnosti i dinamičnijem razvoju Srbije i njenih regiona".

Obrađivači plana su Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije i JUGINUS AD.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;