INFONET-468X60-BANNER

Građevinski materijal u Hrvatskoj poskupeo i do 200%

13.06.2022. | HRT

Zbog enormnog rasta cena građevinskog materijala u Hrvatskoj građevinari imaju sve veće gubitke, pa mnogi odustaju od ugovorenih poslova.

Građevinski materijal je izuzetno poskupeo

Građevinski materijal je izuzetno poskupeo (Foto: Pixabay)

Hrvatska vlada i Privredna komora traže od investitora da izvođačima revidiraju ugovore i priznaju stvarne cene, kako bi se sprečio talas otkazivanja mnogih važnih infrastrukturnih projekata.

Ovakvo divljanje cena materijala građevinari, kažu, ne pamte decenijama. Metal, plastika, drvo, vrtoglavo su poskupeli – od 50 do čak 200 odsto. Rizici su preveliki, garancija nema, pa je firmama isplativije da plaćaju penale zbog otkazanih poslova nego da gomilaju gubitke.

- Mi smo u pokušaju raskidanja nekoliko ugovora vrednih 20 do 40 miliona kuna (od oko 2,7 do oko 5,4 miliona evra). To su ozbiljna pitanja koja prete građevinskom sektoru i našem poslovanju jer preti beleženje velikih gubitaka, udar na likvidnost i sigurnost radnih mesta - naglašava za HRT Darko Jambreković, sekretar Uprave Radnika, Križevci.

Vlada je donela smernice kako bi naručioce velikih poslova podstakla na reviziju ugovora, posebno u slučaju javne nabavke s klauzulom fiksne cene. Privredna komora izradila je i indekse cena građevinskog materijala.

- Imamo podatke za oko 150 materijala odnosno 150 indeksa i verujemo da će ti indeksi pomoći svim izvođačima i naručiocima da zatraže razliku u ceni za projekte koji su prošli i za sve buduće projekte kao jednu metodologiju s kojom će oni dokazivati porast ili smanjivanje cena - rekla je za HRT Mirjana Čagalj, potpredsednica Hrvatskle privredne komore za graditeljstvo, saobraćaj i veze.

Pojedini građevinari trenutno rade na tridesetak gradilišta širom Hrvatske. Bez konkretnih mera pomoći, izgradnja škola, bolnica, puteva, finansirana evropskim novcem, postaje upitna.

- Vidimo puno inicijativa bez krajnjeg rezultata. Mi smo odustali od nekih projekata s gradom Zagrebom i nismo potpisali ugovor od 126 miliona kuna (oko 16,8 miliona evra). Mi ne možemo potpisati ugovor i dovesti svoju firmu u bankrot i naši podizvođači su na ivici - naglašava Vele Nižetić, direktor kompanije Strabag Hrvatska.

Ostaje da se vidi koliko će građevinara pokleknuti pred povećanim troškovima, a svakako će biti posledica u sektoru koji u BDP-u Hrvatske učestvuje sa oko pet odsto i zapošljava oko 130.000 ljudi, prenosi HRT.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


STOVARIŠTEJAKOVLJEVIĆ-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;