INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Raspisan drugi Međunarodni arhitektonski konkurs za mlade arhitekte - Mikro eko kuća 2022.

07.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Udruženje Ekokultplus, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu "Eko kuća", raspisuju Drugi međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu MIKRO EKO KUĆA 2022. Rok za predaju radova je 1. septembar, a fond za nagrade iznosi 4.000 evra.

Mikro eko kuća 2022

Rok za predaju radova je 1. septembar (Foto: Mikro eko kuća 2022)

Drugi međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2022 namenjen je mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti.

Prema rečima predsednika mađunarodnog žirija, arhitekte Vladimira Lovrića, "konkurs ima za cilj da promoviše mlade stvaraoce i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena".

Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim, formalnim i oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za život.

Cilj projekta je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

Objava rezultata konkursa biće 7. oktobra 2022, a dodela nagrada na svečanom otvaranju tradicionalne Pete međunarodne Manifestacije i Kongresa ODRŽIVA ARHITEKTURA - ENERGETSKA EFIKASNOST (SUSTAINABLE ARCHITECTURE - ENERGY EFFICIENCY - SAEE), u petak, 7. oktobra 2022. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.

Više informacija o konkursu možete videti na linku:
www.congress-saee.com
www.ekokucamagazin.com/konkurs2022

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;