INFONET-468X60-BANNER

Dodeljene nagrade pobednicima Architecture Student Contest 2022

06.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu dodeljene su nagrade studentskog takmičenja "Saint-Gobain Architecture Student Contest 2022".

Dobitnice nagrada: Nevena Jeremić, Aleksandra Stevanović i Sandra Marković

Dobitnice nagrada: Nevena Jeremić, Aleksandra Stevanović i Sandra Marković (Foto: Saint-Gobain)

Prvo mesto pripalo je Sandri Marković koja će predstavljati Srbiju na Internacionalnom nivou ASC 2022 u Varšavi od 8-10. juna. Na drugom mestu je Aleksandra Stevanović, dok je treće mesto pripalo Neveni Jeremić.

Uručujući nagrade Vladan Ilić, direktor za Isover i Rigips u kompaniji Saint-Gobain, istakao je "Ovo takmičenje ima za cilj da budućim arhitektama propagira održivu gradnju i korišćenje inovativnih materijala i sistema u građevinarstvu. Ističemo da je ideja za ovakvu vrstu takmičenja potekla iz Srbije, odnosno ISOVER tima, koji je 2004. godine u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom organizovao prvo studentsko takmičenje. Saint-Gobain grupa je prepoznala potencijal ove ideje i već sledeće godine organizovala je takmičenje na međunarodnom nivou".

Dobitnice nagrada i žiri

Dobitnice nagrada i žiri (Foto: Saint-Gobain)

Zadatak koji je Sandra Marković uspešno realizovala je revitalizacija područja pored železničke stanice u Varšavi. Inspiracija za postavljanje koncepta za projekat koji uključuje smeštaj studenata u rezidencijalnom delu bila je prisustvo železnice u neposrednoj okolini.

Oblik šina podseća na studentsku energiju: stalno kretanje, susreti, iznenadna interakcija. Napravljen je splet starog i novog, restauriranog i novoizgrađenog, kao i onog koje teži da se izgradi ili postane, što je dovelo do forme predložene strukture koja se stalno preklapa i integriše sa okolinom.

Fokus je na postojeće okruženje zatečeno na lokaciji, sa dodatim atraktivnim elementima na fasadi, dobro promišljenim tehničkim detaljima upotrebe elemenata Saint-Gobain proizvoda u pogledu održivosti, zelene gradnje i energetske efikasnosti. Obuhvaćene su sve tačke komfora budućih stanovnika i atraktivna rešenja za mlado stanovništo kako bi se opredelili za život i rad u Varšavi.

Studentske radove ocenjivao je tročlani žiri u sastavu: Bojana Zeković, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Dragan Marković, sa web portala gradnja.rs i Mina Milinović Balać, predstavnica kompanije Saint-Gobain građevinski proizvodi d.o.o Beograd.

U finale međunarodnog takmičenja ušla su 52 projekta iz 32 države i 223 univerziteta.

Saint-Gobain čestita pobednicama, a Sandri Marković želi mnogo uspeha na Internacionalnom takmičenju u Varšavi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;