PRIJAVA-468X60-BANNER

Stakleni most u Vijetnamu jedan je od najdužih na svetu

01.06.2022. | 021.rs

Svečano je otvoren pešački most sa staklenim dnom u planinskom turističkom odredištu u Vijetnamu. Most se nalazi na visini od 150m, a zahvaljujući dužini od 632m spada u najduže staklene mostove na svetu.

Most Bach Long

Most Bach Long (Foto: Screenshot/YouTube/The Hindu)

Ovaj viseći most nazvan je Bach Long, što u prevodu znači "Beli zmaj". Nalazi se u provinciji Son La, severozapadno od glavnog grada Hanoja i graniči sa Laosom.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda najduži stakleni most na svetu je struktura u Guangdungu u Kini dugačka 526 metara. Međutim, Udruženje svetskih rekorda (The World Record Association), takođe telo za sertifikovanje rekorda, na svojim stranicama dvodelni vijetnamski most naziva najdužim na svetu sa 632 metra.

Njegova je specifičnost u tome što je njegova dužina između dva vrha sa obe strane klanca 290 metara, a na liticama su dodatna 342 metra staze.

"Inženjerski projekat je zahtevao da deo mosta bude postavljen na liticama kako bi se zaštitili priroda, drveće i stene. Bio je to neverovatan projekat", rekao je Glen Polard, predstavnik Ginisove knjige rekorda, koji je prisustvovao ceremoniji otvaranja.

Ojačano staklo upotrebljeno za izradu mosta ima tri sloja, svaki je debljine 40mm, a na mostu se istovremeno može nalaziti do 450 ljudi, objavio je vlasnik objekta.

Ovo je treći stakleni most koji je poslednjih godina izgrađen na jugoistoku Vijetnama.

Okrug Moc Chau, koji se nalazi oko 200 kilometara zapadno od Hanoja može se pohvaliti prostranim planinskim visoravnima i jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta Vijetnama poznato po borovim šumama, pećinama šišmiša, vodopadima, jezerima i brdovitim plantažama čaja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;