INFONET-468X60-BANNER

Ekološko stanovanje i udobniji život predviđeni su Generalnim urbanističkim planom Novog Sada

09.05.2022. | Blic

Uvođenje takozvanog ekološkog stanovanja do 2030. predviđeno je Generalnim urbanističkim planom Novog Sada. Ovo je za "Blic" potvrdio i direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović uz napomenu da će se među prvim lokacijama tog tipa naći i potez na Majevici gde se trenutno uz Bulevar Evrope nalazi kasarna Jugovićevo koja bi u dogledno vreme trebalo da bude iseljena.

Naselje Jugovićevo

Naselje Jugovićevo (Foto: JP Urbanizam)

- U nacrtu plana upisano je ekološko stanovanje pa se na potezu uz Bulevar Evrope planira izgradnja blokova prosečne veličine oko 5.000m2 (uz 10% tolerancije), indeksa zauzetosti 35% i indeksa izgrađenosti 3.2. Spratnost objekata predviđena je do čak devet spratova odnosno Po+P+9. Osim stanovanja, u okviru ove zone planiraju se poslovni sadržaji, kao i površine javnih namena za obrazovanje, zdravstvo, kulturu a biće tu i zelene površine, trgovi i slično - objašnjava Miladinović.

On ističe da je osnovna odlika prostora sa namenom eko stanovanja, odnosno energetski održivog i ekološkog stanovanja energetski efikasan, ekološki funkcionalan i udoban za život.

- Sve to podrazumeva primenu pametnih i inovativnih sistema gde se najsavremenije tehnologije, osim u izgradnji objekata, primenjuju i u izgradnji infrastrukturnih sistema, što će omogućiti svim zgradama koje tamo budu da imaju energetski pasoš što će dati poseban pečat ekološkom stanovanju u tom delu grada - ističe za Blic Miladinović.

Planom je predviđeno da sve zone imaju prepoznatljivu urbanističko-arhitektonsku strukturu, pa je daljom planskom razradom obavezno očuvanje prostornih karakteristika i kvaliteta ambijenata po principu harmonizacije - uklapanja u zatečeno urbano tkivo. Pažljivo definisanim uslovima uređenja i građenja doprineće se očuvanju i unapređenju dostignutog stepena kvaliteta ovih prostora.

Izgradnjom gradske magistrale koja će predstavljati produžetak Bulevara Evrope do novog mosta stvoriće se uslovi za realizaciju planiranih površina na ovom delu ulaznih pravaca u grad sa auto-puta E-75, navodi se u dokumentaciji Generalnog urbanističkog plana.

 

Komentari: 1

Nenad 17.05.2022 11.49.55

Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u urbanističkom planu a investitor ako mu ne odgovara lako ga promeni, pa umesto zelenih površina i trgova postavi zgradu. Dok je cena nekretnina ovako visoka, au Solisu kažu biće još uvek velike narednih par godina, ne očekujte ekološku gradnju, nego samo gradnju. Što više i što brže dok ima keša

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;