INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekološko stanovanje i udobniji život predviđeni su Generalnim urbanističkim planom Novog Sada

09.05.2022. | Blic

Uvođenje takozvanog ekološkog stanovanja do 2030. predviđeno je Generalnim urbanističkim planom Novog Sada. Ovo je za "Blic" potvrdio i direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović uz napomenu da će se među prvim lokacijama tog tipa naći i potez na Majevici gde se trenutno uz Bulevar Evrope nalazi kasarna Jugovićevo koja bi u dogledno vreme trebalo da bude iseljena.

Naselje Jugovićevo

Naselje Jugovićevo (Foto: JP Urbanizam)

- U nacrtu plana upisano je ekološko stanovanje pa se na potezu uz Bulevar Evrope planira izgradnja blokova prosečne veličine oko 5.000m2 (uz 10% tolerancije), indeksa zauzetosti 35% i indeksa izgrađenosti 3.2. Spratnost objekata predviđena je do čak devet spratova odnosno Po+P+9. Osim stanovanja, u okviru ove zone planiraju se poslovni sadržaji, kao i površine javnih namena za obrazovanje, zdravstvo, kulturu a biće tu i zelene površine, trgovi i slično - objašnjava Miladinović.

On ističe da je osnovna odlika prostora sa namenom eko stanovanja, odnosno energetski održivog i ekološkog stanovanja energetski efikasan, ekološki funkcionalan i udoban za život.

- Sve to podrazumeva primenu pametnih i inovativnih sistema gde se najsavremenije tehnologije, osim u izgradnji objekata, primenjuju i u izgradnji infrastrukturnih sistema, što će omogućiti svim zgradama koje tamo budu da imaju energetski pasoš što će dati poseban pečat ekološkom stanovanju u tom delu grada - ističe za Blic Miladinović.

Planom je predviđeno da sve zone imaju prepoznatljivu urbanističko-arhitektonsku strukturu, pa je daljom planskom razradom obavezno očuvanje prostornih karakteristika i kvaliteta ambijenata po principu harmonizacije - uklapanja u zatečeno urbano tkivo. Pažljivo definisanim uslovima uređenja i građenja doprineće se očuvanju i unapređenju dostignutog stepena kvaliteta ovih prostora.

Izgradnjom gradske magistrale koja će predstavljati produžetak Bulevara Evrope do novog mosta stvoriće se uslovi za realizaciju planiranih površina na ovom delu ulaznih pravaca u grad sa auto-puta E-75, navodi se u dokumentaciji Generalnog urbanističkog plana.

 

Komentari: 1

Nenad 17.05.2022 11.49.55

Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u urbanističkom planu a investitor ako mu ne odgovara lako ga promeni, pa umesto zelenih površina i trgova postavi zgradu. Dok je cena nekretnina ovako visoka, au Solisu kažu biće još uvek velike narednih par godina, ne očekujte ekološku gradnju, nego samo gradnju. Što više i što brže dok ima keša

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;