IZOLACIJA-468X60-BANNER

Industriji cementa pomoglo bi korišćenje alternativnih goriva

20.04.2022. | RTV

Prošla godina je bila veoma uspešna za cementnu industriju Srbije: proizvedeno je i plasirano 2 miliona 600 hiljada tona cementa, što je povećanje za više od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Cement - ilustracija

Cement - ilustracija (Foto: Pixabay)

Zahvaljujući velikoj potražnji, plasirano je i 450 hiljada tona uvoznog cementa. Glavni izazov domaćim cementašima u ovoj godini jeste uvoz energenata, jer više od polovine visokokaloričnog uglja uvozimo iz Rusije i Ukrajine, ocenila je direktorka Udruženja "Cementna industrija Srbije" Dejana Milinković za RTV.

"Cementna industrija se već dugo zalaže za supstituciju fosilnih goriva što je ova kriza samo potvrdila da je ispravna politika. Cementna industrija je sigurno među najugroženijima jer su lanci snabdevanja iz Rusije i Ukrajine gotovo prekinuti", rekla je Milinković.

Alternativna goriva koja naša indsutrija koristi prosečno 20 odsto nisu dovoljna da bi se obezbedio kontinuitet u radu, a zahtevi tržišta za cementom se ne smanjuju.

Sagovornica RTV-a smatra da im preostaje da pokušaju zajedno sa državom da promene nacionalni regulatorni okvir kojim se uređuje uvoz otpada, odnosno da obezbede mogućnost da ne samo cementna već i celokupna energetski intenzivna indsutrija u Srbiji može da koristi alternativna goriva sa tržišta EU.

Time bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva i emisije koje fosilna goriva emituju.

Za sada nema bojazni od nestašice cementa na tržištu, barem kad su u pitanji veliki infrastrukturni nacionalni projekti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;