INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gde se najviše gradi u Srbiji?

19.04.2022. | Blic

Najviše se gradi u Beogradu - pokazali su novi zvanični izveštaji o stanju na tržištu nekretnina u Srbiji. Takav trend je bio i očekivan, ali su pravo iznenađenje opštine koje su posle prestonice zauzele vrlo visoka mesta po broju novih kvadrata i planovima gradnje.

Većina građevinskih dozvola izdata je za izgradnju stambenih zgrada

Većina građevinskih dozvola izdata je za izgradnju stambenih zgrada (Foto: Depositphotos)

Sve više se analizira tržište nekretnina zbog lošijih ekonomskih uslova, posebno u onim delovima sveta u kojima se, kao i u Srbiji, ono koristi kao alternativa tržištu kapitala, izveštava Blic.

Često se iznenadimo gledajući zvanične izveštaje kada se manje sredine pokažu podjednako interesantne investitorima kao i veliki gradovi. Tako se prema izveštaju o građevinskim dozvolama za februar Republičkog zavoda za statistiku, najveća građevinska aktivnost, posle Beograda, očekuje u Raškoj oblasti, gde je i Kopaonik.

Praktično, Beograd je na prvom mestu, a Raška na drugom. Sledi Mačvanska oblast (9,5 odsto), Sremska (7,8 odsto) i Južnobačka oblast (6,8 odsto).

U Raškom okrugu se nalazi inače pet opština: Kraljevo, Novi Pazar, Raška, Tutin i Vrnjačka banja.

Od nešto više od 12 milijardi dinara očekivane vrednosti radova u Raškoj, oko 66 odsto vrednosti će se dobiti od novogradnje (oko 7,92 milijarde dinara), dok je ostalih 33 odsto rezervisano za ostale vrste radova, prenosi Blic.

Prema izveštaju RZS, u Srbiji je u februaru izdato 1.995 građevinskih dozvola. Rapidan uzlet rekli bi mnogi imajući u vidu da je reč o rastu od čak 31,6 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Većina dozvola izdata je za stambene zgrade, a podaci govore i da su najpoželjniji veći stanovi.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 8,4 odsto stanova biće građeno u zgradama sa jednim stanom, sa prosečnom površinom od 144,2 metara kvadratnih, a 90,4 odsto stanova biće gradjeno u zgradama sa tri ili više stanova. Njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosice 60,6 metara kvadratnih.

Cene kvadrata u Srbiji ne prestaju da rastu. Prema poslednjim podacima oglasnog portala Nekretnine.rs, u februaru su cene kvadrata najviše rasle u naselju Pantelej u Nišu. Tamo je kvadrat poskupeo u februaru za 5,99 odsto te se prosečna cena popela na nivo od 1.097 evra.

Drugi najveći rast prosečnih cena kvadrata zabeležen je u Novom Sadu, u centru grada, i to za 4,29 odsto te je tamo prosečna cena kvadrata dostigla 1.896 evra. Jedini pad prosečnih cena, od 1,5 odsto, zabeležen je u Beogradu na opštini Palilula gde je kvadrat u februaru u proseku cenjen na 1.970 evra.

Najviša cena prosečnog kvadrata u Srbiji je i dalje u centru Beograda, koji je u februaru porastao za 1,75 odsto i tako se popeo na nivo od 2.679 evra. Na drugom mestu u Beogradu, po visini prosečnih cena, ali i Srbiji, je Vračar gde su cene rasle 1,07 odsto i trenutno iznose 2.551 evro.

Što se Evrope tiče, prema poslednjem izveštaju Evrostata, u poslednjih 11 godina kvadrati su poskupeli za čak 42 odsto. Takođe, cene kuća su od 2010. godine više nego udvostručile u sedam EU zemalja: Estoniji, Mađarskoj, Luksemburgu, Letoniji, Češkoj, Austriji i Litvaniji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;