IZOLACIJA-468X60-BANNER

Potpisan ugovor o izgradnji obilaznice oko Novog Sada i mosta preko Dunava

21.03.2022. | RTS

U Novom Sadu je 19. marta potpisan komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji obilaznice oko ovog grada sa mostom preko Dunava. Potpisivanju je prisustvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Budući izgled mosta

Budući izgled mosta (Foto: Screenshot/Instagram/Miloš Vučević)

Ugovor su potpisali ministar građivinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, v. d. generalnog direktora "Koridora Srbije" Aleksandar Antić i predstavnik ambasade Kine u Srbiji Džang Sjaojuan.

"U ovom trenutku gradimo deset auto-puteva, do kraja sledećeg mandata trebalo bi da izgradimo 650 kilometara puteva. To je više nego što smo imali u Srbiji tokom 45 godina bivše Jugoslavije", rekla je Ana Brnabić.

Tomislav Momirović je istakao da je ovo veliki dan za Srbiju i Novi Sad, čestitao svima na mostu i borbi za njegovu izgradnju.

Aleksandar Antić je izjavio da je mnogo borbenosti i upornosti bilo potrebno da bi se danas potpisao komercijalni ugovor o izgradnji.

"Ovaj projekat je vrlo kompleksan. Mi imamo mostovsku konstrukciju od 2.400 metara, od čega je 800 metara širina same reke, a 650 metara paralelnih puteva. Imamo sabirnice od 600 metara koje će čitav saobraćaj da obuhvate i uvedu na taj most. Tu će biti i veliki kružni tok, kao i saobraćajnica koja će most povezati sa Fruškogorskim koridorom", rekao je Antić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je ovo velika investicija i za Bačku Palanku, Bač, Odžake, ali i za prigradska naselja i mnoge delove grada.

"Ovaj most su gradski oci ucrtali 1963. godine urbanističkim planom i stariji je od Mosta slobode, samo nisu bili stvoreni uslovi", istakao je Vučević.

Predstavnik ambasade Kine u Beogradu Tjen Išu napomenuo je da je ovo veliki dan za Kinu i Srbiju i dodao da se nada da će kineska kompanija kvalitetno ispuniti sve svoje obaveze u dogovorenom roku.

"Naime, izgradnja obilaznice oko Novog Sada sa mostom preko Dunava pokazuje spremnost sa obe strane za više rezultata u procesu zajedničkog unapređivanja našeg strateškog partnerstva", dodao je.

Radovi na obilaznici i mostu preko Dunava koštaće 175 i po miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...

;