INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Potpisan ugovor o izgradnji obilaznice oko Novog Sada i mosta preko Dunava

21.03.2022. | RTS

U Novom Sadu je 19. marta potpisan komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji obilaznice oko ovog grada sa mostom preko Dunava. Potpisivanju je prisustvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Budući izgled mosta

Budući izgled mosta (Foto: Screenshot/Instagram/Miloš Vučević)

Ugovor su potpisali ministar građivinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, v. d. generalnog direktora "Koridora Srbije" Aleksandar Antić i predstavnik ambasade Kine u Srbiji Džang Sjaojuan.

"U ovom trenutku gradimo deset auto-puteva, do kraja sledećeg mandata trebalo bi da izgradimo 650 kilometara puteva. To je više nego što smo imali u Srbiji tokom 45 godina bivše Jugoslavije", rekla je Ana Brnabić.

Tomislav Momirović je istakao da je ovo veliki dan za Srbiju i Novi Sad, čestitao svima na mostu i borbi za njegovu izgradnju.

Aleksandar Antić je izjavio da je mnogo borbenosti i upornosti bilo potrebno da bi se danas potpisao komercijalni ugovor o izgradnji.

"Ovaj projekat je vrlo kompleksan. Mi imamo mostovsku konstrukciju od 2.400 metara, od čega je 800 metara širina same reke, a 650 metara paralelnih puteva. Imamo sabirnice od 600 metara koje će čitav saobraćaj da obuhvate i uvedu na taj most. Tu će biti i veliki kružni tok, kao i saobraćajnica koja će most povezati sa Fruškogorskim koridorom", rekao je Antić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je ovo velika investicija i za Bačku Palanku, Bač, Odžake, ali i za prigradska naselja i mnoge delove grada.

"Ovaj most su gradski oci ucrtali 1963. godine urbanističkim planom i stariji je od Mosta slobode, samo nisu bili stvoreni uslovi", istakao je Vučević.

Predstavnik ambasade Kine u Beogradu Tjen Išu napomenuo je da je ovo veliki dan za Kinu i Srbiju i dodao da se nada da će kineska kompanija kvalitetno ispuniti sve svoje obaveze u dogovorenom roku.

"Naime, izgradnja obilaznice oko Novog Sada sa mostom preko Dunava pokazuje spremnost sa obe strane za više rezultata u procesu zajedničkog unapređivanja našeg strateškog partnerstva", dodao je.

Radovi na obilaznici i mostu preko Dunava koštaće 175 i po miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;