INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Strugani asfalt će se reciklirati i u Srbiji

14.03.2022. | eKapija

Na sastanku predstavnika putne privrede i ministra građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića u Privrednoj komori Srbije istaknuto je da će donošenje Uredbe o korišćenju struganog asfalta doprineti održivosti ekonomije, očuvanju prirodnih resursa, razvoju investicionog potencijala i razvoju tržišta sekundarnih sirovina.

Asfaltiranje

Asfaltiranje (Foto: Pixabay)

- Mi ako razmišljamo o održivosti ekonomije moramo od otpada da napravimo resurs, da štedimo novac i životnu sredinu, a da i na taj način doprinesemo razvoju infrastrukture - rekao je ministar Momirović.

Dodao je da je tema regulisanja ponovne upotrebe struganog asfalta neodvojivo vezana za priključivanje EU.

- Moramo i ovu temu da zaključimo. Putna privreda je spremna, čuli smo danas. Moramo da "upakujemo" pravno valjano uredbu kako bi njenim donošenjem ostvarili prostor putnoj privredi da to implementira - rekao je on i dodao će to pre svega biti na radost lokalnih zajednica gde će putevi od ovakvog asfalta biti građeni.

Naglasio je da su pitanja zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije, bez obzira na sve druge intenzivne poslove, u fokusu Ministarstva i Vlade Srbije i istakao da je ovako sofisticirano pitanje vrlo značajno u okolonostima kada rastu cene sirovina.

Direktor centra za cirkularnu ekonomiju PKS Siniša Mitrović istakao je da je donošenje uredbe važno za realizaciju agende za Zapadni Balkan, otvaranje klastera 4 - Životna sredina i energetika, i dodao je vrlo dobar za klimatske promene.

- Najvažnije je da će ova Uredba podići investicioni potencijal, od blizu 100 mil EUR investicija u putarskim preduzećima kako bi mogli da podignemo potencijal novog tržišta sekundarnih materijala. Štedećemo naše kamenolome, naš šljunak iz reka, a kroz cirkularnu ekonomiju ponovo ćemo upotrebljavati materijal - rekao je on.

Dodao je da je to posebno važno u odgovoru na klimatske promene i kao odgovor na rast cena materijala i energenata.

- Naše procene su takve, ovo je poslednji krug konsultacija koje su u međuvremenu bile i sa Evropskom komisijom, mislim da je 60 dana sasvim dovoljno da ta uredba ugleda svetlo dana - rekao je on.

Konsultant na projektu donošenje uredbe Miodrag Grujić rekao je da u Srbiji ima 1,7 miliona tona struganog asfalta, pri čemu je u njemu 1,5 miliona tona prirodnog agregata. Dodao je i da se brzim donošenjem uredbe Srbija uklapa u regulativu EU.

Milenko Velemir, zamenik direktora Šumadijaputa rekao je da su u mogućnosti da prerade strugani asfalt u vrućem postupku, te da su to i uradili na svom postrenju i izgradili put koji se dobro pokazao.

- To je put koji ima 50% struganog asfalta, prerađenog u vrućem postupku i ima upotrebnu vrednost kao klasičan asfalt u vrućem postupku.

Istakao je i da su se oni kao kompanija pripremili za kvalitetnu reciklažu struganog asfalta i proizvodnju kvalitetnog asfalta po vrućem postupku.

- Ova sirovina je upotrebljiva na svim državnim putevima drugog reda, lokalnim putevima i nekategorisanim putevima, a za auto-puteve mislim da je pitanje da li bi se takva mešavina mogla koristiti. Kao mešavina za donje noseće slojeve sigurno da može, za neke druge slojeve to bi morala struka da kaže - rekao je on.

Generalni direktor Srbijaputa Petar Živojinović rekao je da se nada da će uredba brzo biti usvojena kako bi se stvorili okviri da kompanije mogu da ostvare poslovne rezultate, jer se za to pripremaju.

- Moja firma će raditi hladnim postupkom, koji reciklirani asfalt koristi i do 90%, uz dodatak novog materijala do 10% , naglasio je.

Dragan Pavković iz JP Putevi Srbije ocenio je da je mogućnost upotrebe struganog asfalta kao reciklažnog materijala ogromna.

- Kod nas nije toliko prepoznata uloga tog materijala i postupaka za unapređenje životne sredine. Veliki korak za sve nas bio bi kada bi strugani asfalt našao primenu u putogradnji kao što može - rekao je on i potvrdio da su velike količine struganih materijala deponovane duž autoputeva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;