IZOLACIJA-468X60-BANNER

Objavljeni pobednici konkursa za idejno rešenje nove zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu

02.03.2022. | eKapija

Završen je konkurs za idejno rešenje nove zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti u Karađorđevoj ulici u Beogradu. Konkurs je raspisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku United Nations Development Programme, a sprovelo ga je Udruženje arhitekata Srbije.

Prva nagrada (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

Prva nagrada (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

U konkurenciji od 25 radova, prvu nagradu u iznosu od 20.000 USD osvojili su autori dipl. inž. arh Bojana Kovač Đurasinović, dipl. inž. arh. Miloš Đurasinović i saradnik mast. inž. arh. Aleksandar Čvorović.

Kako je navedneo u dokumentaciji, ceo koncept zasniva se na maksimalnom uklapanju objekta u istorijsko jezgro grada, ali i na tome da on, s obzirom na svoju namenu i broj korisnika, na postojeće vrednosti doda nove i učini taj prostor dodatno prepoznatljivim.

Prva nagrada (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

Prva nagrada (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

Novi objekat Fakulteta primenjenih umetnosti zamišljen je kao prostor koji bi kao okosnicu imao izdignuti unutrašnji atrijum. Sam ulaz na fakultet ovako bi bio zaštićen od kolskog saobraćaja. Ozelenjavanje tog središnjeg prostora takođe bi uticalo da sam pristup ulazu bude naglašen, prijatan i u potpunosti usmeren na sadržaje koje predstavlja.

Prva nagrada (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

Prva nagrada (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

Atrijum bi bio pogodan za odmor i okupljanja, rad i izložbe na otvorenom, sve u zavisnosti od potreba i organizacije studenata.

Ovaj središnji otvoreni prostor omogućava uvođenje prirodnog svetla i prirodne ventilacije u sve delove objekta. Buka iz Кarađorđeve ulice svedena je na najmanju moguću meru, pa tako rad može da se odvija bez spoljnog ometanja.

Prva nagrada (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

Prva nagrada (Foto: Bojana Kovač Đurasinović, Miloš Đurasinović, Aleksandar Čvorović)

Ravan ozelenjeni krov nenametljivo povezuje objekat sa okruženjem, a zajedno sa zatvorenim korpusom na njemu može da funkcioniše i potpuno nezavisno od režima rada samog fakulteta.

Odsek za vajarstvo nalazi se na izdignutom prizemlju i delimično u suterenu. Odsek za slikarstvo zauzima deo prizemlja i prvi sprat, dok se Odsek za primenjenu grafiku nalazi na drugoj etaži.

Druga nagrada (Foto: Jelena Miletić, Aleksandar Slaviković)

Druga nagrada (Foto: Jelena Miletić, Aleksandar Slaviković)

Horizontalne komunikacije najvećim delom raspoređene su oko unutrašnjeg atrijuma i na pojedinim mestima uz samu fasadu (sprat 2, kako bi se učionice orijentisale ka severu). Glavni ulaz u objekat vodi pravo kroz atrijum u hol – multifunkcionalnu salu u kojoj mogu da se organizuju izložbe. Pozicioniran u dnu samog atrijuma ovaj prostor čini važan deo izdignutog prizemlja gde po potrebi izložbe mogu da se prošire i u spoljni prostor.

Druga nagrada (Foto: Jelena Miletić, Aleksandar Slaviković)

Druga nagrada (Foto: Jelena Miletić, Aleksandar Slaviković)

Najveći broj učionica je fleksibilan u pogledu spajanja i pregrađivanja, tako da je otvorena mogućnost da se po odsecima izložbe organizuju i u samim učionicama.

Druga nagrada (Foto: Jelena Miletić, Aleksandar Slaviković)

Druga nagrada (Foto: Jelena Miletić, Aleksandar Slaviković)

Deo objekta u zasebnom korpusu na vrhu zgrade u potpunosti je vertikalnim komunikacijama povezan sa nižim etažama, ali isto tako otvoren je i prema spoljnom javnom prostoru ravnog krova i može i potpuno nezavisno da funkcioniše (čak i kada je fakultet zatvoren). U taj deo objekta smeštene su i funkcije koje mogu da imaju potrebu za nezavisnim korišćenjem, a to su višenamenski prostor – sala za predavanja sa 120 mesta sa garderobom, istorijsko odeljenje, kafić i prateći sanitarni sadržaji.

Treća nagrada (Foto: Zabriskie d.o.o.)

Treća nagrada (Foto: Zabriskie d.o.o.)

Radionice za drvo, metal i gips s obzirom na prirodu delatnosti i kabaste materijale smeštene su u suterenske etaže gde bi im i dopremanje teškog materijala za rad bilo olakšano u odnosu na etaže iznad.

Treća nagrada (Foto: Zabriskie d.o.o.)

Treća nagrada (Foto: Zabriskie d.o.o.)

Druga nagrada u iznosu od 10.000 USD dodeljena je radu čiji je autor Jelena Miletić, a koautor Aleksandar Slaviković, dok je treća, u iznosu od 5.000 USD dodeljena studiju Zabriskie d.o.o. - Milka Gnjato, Ivan Zuliani, Nemanja Ćurčić, Fedor Jurić, Milena Katić, Ivica Marković i saradnici Stefan Nešić, Dunja Knežević, Mihajlo Neimarević.

Treća nagrada (Foto: Zabriskie d.o.o.)

Treća nagrada (Foto: Zabriskie d.o.o.)

Određena su i tri jednakovredna otkupa od po 1.666,66 USD.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...