INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi nastavljaju gradnju auto-puta u Crnoj Gori?

10.02.2022. | Blic

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG kineski ambasador Liu Jin rekao je da su kineske kompanije spremne da učestvuju u izgradnji ostalih deonica auto-puta Bar - Boljari i da glavna deonica ovog puta predstavlja prijateljstvo dve zemlje.

Auto-put - ilustracija

Auto-put - ilustracija (Foto: Pixabay)

- Kao prvi auto-put, naravno, predstavlja određenu prekretnicu koja ima očigledan značaj za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore i za jačanje povezanosti sa zemljama regiona i Evrope, rekao je Jin.

On je istakao da Kina smatra Crnu Goru prjateljskom zemljom i pruža joj punu pomoć da ostvaruje želju građana da dobiju auto-put, prenosi Bankar.me.

- Kina je Crnoj Gori obezbedila povoljan kredit od drugih strana i kineska kompanija CRBC je uspela da tokom pandemije organizuje čarter letove za prevoz kineskih radnika i angažovala ih na neprekidnoj izgradnji, naveo je ambasador Kine.

On je kazao da je jedno od njihovih razvojnih iskustava pokazalo da ako država želi da se obogati treba da izgradi puteve.

Odgovaraći na pitanje o prolongiranju rokova za završetak deonice Smokovac - Mataševo, Jin je kazao da je komanija CRBC već završila glavni projekat auto-puta, ali je naglasio da je auto-put sistematski projekat koji podrazumeva određene stvari kao što su snabdevanje strujom, upravljanje i održavanje.

- Sada treba da se stvore svi uslovi da se što pre otvori za saobraćaj i dugoročno gledano, auto-put će imati značajnu ulogu u razvoju Crne Gore, ako se može potpuno završiti i spojiti. Kineske kompanije su spremne da učestvuju u izgradnji crnogorske infrastrukture, uključujući i auto-puteve. Na osnovu prijateljskih odnosa i u skladu sa tržišnim principima ćemo učestvovati u saradnji, rekao je Jin.

Saradnja Crne Gore i Kine je uglavnom bila usmerena na izgradnju infrastrukture, a kineski ambasador smatra da to nije dovoljno.

- Može da se uspostavi saradnja u oblasti nove energije, jer je to u skladu sa zelenom strategijom obe strane. Kina ima tehničku prednost, a već smo sarađivali na projektu vetroelektrana na Možuri, koji je uspešno završen i dobro funkcioniše, naveo je Jin.

On je naglasio da u oblasti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Kina ima ogromno tržište i da bi Crna Gora mogla više svojih proizvoda tamo da izvozi, a postoji  i mogućnost saradnje u oblasti digitalnih tehnologija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;