INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rešenja za uređenje Zemunskog keja

04.02.2022. | eKapija

Gradska opština Zemun, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala je konkurs za urbanističko arhitektonsko idejno rešenje obaloutvrde Zemunskog keja početkom oktobra prošle godine. Radove su dostavili Beopotez, Revolution Architects i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Rešenje Beopoteza

Foto: Beopotez

Povod za raspisivanje ovog konkursa je potreba za uređenjem, rekonstrukcijom i izgradnjom priobalnog vodnog zemljišta (kao javne površine), vodnih površina i objekata u delu lesnog odseka Dunava i priobalja sa akvatorijom u Zemunu na potezu od Pupinovog mosta do Gardoša. Kako je navedeno na sajtu GO Zemun, u pitanju je dužina od 2,7 kilometara, odnosno 22,2 hektara zemljišta, različite konfiguracije i obuhvaćena planom detaljne regulacije prostora između ulica: Cara Dušana, saobraćajnice T6, lesnog odseka Dunava, Zemunskog groblja i granice Regulacionog plana Starog jezgra Zemuna-Pregrevica-opština Zemun.

Beopotez

Foto: Beopotez

Autorski tim Beopotez u svom idejnom rešenju postavio je cilj da poveže stanovnike i starosedeoce Zemuna sa rekom. Obaloutvrda koja se završava kod marine Radecki, projektom je produžena i proširena do mosta Mihailo Pupin.

Revolution Architects

Foto: Revolution Architects

Osnovna ideja rešenja autorskog tima Revolution Architects je da se oblikuje obaloutvrda uz minimalne izmene oblika postojeće obale Dunava i narušavanja flore koja je zatečena. Smenjuju se marine, parkovi, ugostiteljski objekti i sportsko-rekreativni sadržaji.

Revolution Architects

Foto: Revolution Architects

Obaloutvrda se nastavlja na postojeću obaloutvrdu koja je prekinuta kod kule Gardoš. Kroz ceo potez je obezbeđena dvosmerna saobraćajnica, a pešačkom stazom se smatra cela obaloutvrda.

Revolution Architects

Foto: Revolution Architects

U sklopu marine je predviđen objekat maksimalne spratnosti P+2 i površine 7.500 m2, sa turističko-komercijalnim i ugostiteljskim sadržajem. Objekat je zamišljen kao poluotvoreni, tako da bude stalno u interakciji sa prirodom, pa se tako sa leve strane oba dela objekta nalazi otvoreni atrijum.

IAUS

Foto: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS

Treći projekat koji je dostavio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS, predvideo je da se kod Pupinovog mosta gde se završava šetalište, napravi proširenje i okretnica. Planiran je lift većih gabarita, sa pratećim objektom.

Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS

Foto: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS

Šetališta su opremljena urbanim mobilijarom: klupama, senicima na zelenim površinama, dečijim spravama za igranje dece i rekreaciju odraslih, česme, kandelabri, skulpture i dr.

Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS

Foto: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS

Celim potezom projektovana je kolsko-pešačka staza širine osam metara, sa delom za bicikliste i pešake.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;