INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Sistemsko rešenje za trajnost i kvalitet krova i kod nas!

18.01.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Krov, kao vrlo važan element objekta, mora biti dobro isprojektovan, ali je nužno i da bude kvalitetno izveden da bi mogao trajati dovoljno dugo. Estetski faktor takođe sve više dominira i posvećuje mu se velika pažnja. Pored krovnog pokrova (crep i sl.) i noseće konstrukcije, u današnje vreme se kod nas, kao i u Evropi, sve veća pažnja poklanja odgovarajućoj izolovanosti i zaštiti krovne konstrukcije, jer se prostor ispod nje često koristi za stanovanje. Ovo postaje izraženo zbog velike potrebe da se energija štedi i da se u većoj meri brine o zaštiti okoline, a svakako i o štednji kućnog budžeta.

Wabis osnovni elementi sistemskog rešenja izolacije

Wabis osnovni elementi sistemskog rešenja izolacije

Da bismo izolovali krov, nije dovoljno samo postaviti ispod crepa (ili drugog pokrova) izolaciju i posao je završen. Nužno je odgovarajuće sistemsko rešenje ovog problema, koje se već nekoliko decenija primenjuje u Evropi, a koje stiže i na naše prostore.

Sistemsko rešenje izolacije kosog krova podrazumeva sledeće osnovne elemente krovne opreme:

  1. Krovna membrana (tzv. paropropusna-vodonepropusna krovna folija) ispod crepa (tj. pokrova) kao sekundarni pokrov. Ona mora biti visokoparopropusna (Sd=0,02), otporna na kidanje i cepanje, više gramature (min. 150gr/m2 a najbolje 210gr/m2) i otporna na visoke temperature (min. 100℃);
  2. Toplotna i zvučna izolacija (mineralna i/ili kamena vuna);
  3. Parna brana sa unutrašnje strane čiji je zadatak da spreči prodor vlage tj. vodene pare iz prostora za stanovanje u izolaciju i krovnu konstrukciju;
  4. Omogućavanje dovoljnog protoka vazduha – strujanjem ispod crepa a iznad krovne membrane. Da bi se to postiglo neophodni su sledeći elementi:
  • Rešetka okapnice i češalj koji omogućavaju ulaz vazduha, sprečavajući pritom ulaz ptica i insekata ispod krova;
  • Okapnica koja sprečava prodor vode i obezbeđuje trajnost drvenih elemanata i trajnost spoja sa membranom (uz pomoć dvostrano lepljive trake);
  • Kontra letve (debljine 4cm) koje formiraju kanal za strujanje vazduha od okapnice do slemena;
  • Slemeno-grebena traka koja omogućava izlaz vazduha iz tog kanala, provetravanje i odvođenje viška vlage iz izolacije i krovne konstrukcije;
  • Sistem upotpunjuju i specijalne aluminijumske trake sa butil lepkom sa donje strane, koje efikasno obezbeđuju prostore oko dimnjaka, krovnih prozora, otvora i sl. od prodora vode, a tu su i zaptivni i zaštitni elementi, krovni proboji (za ventilaciju, antene...) i dr.

Okapnice, kontra letve i letve

Okapnice, kontra letve i letve

Kompleksna rešenja krovne opreme firme WABIS obezbeđuju zaštitu objekata i naših kuća od atmosferskih uticaja, garantujući potrebnu ventilaciju krova tokom njegove eksploatacije. Ovakva ventilacija, zbog strujanja vazduha pomoću krovne membrane, omogućava održavanje izolacije i čitave krovne konstrukcije suvom. Nepotpun ili loše izveden sistem izolacije/ventilacije krova, kao i nekvalitetni elementi (npr. loše membrane) bitno utiču na kvalitet i trajnost krova kao i na troškove grejanja i hlađenja.

 

Komentari: 1

Nenad 25.01.2022 09.41.42

Kod krovne membrane ljudi greše zato što psotavljaju obične najlonske cerade, neko stavi i PVC luna ceradu koja nije propusna. Na počeku je sve K, a onda počnu problemi sa vlagom i pojavom buđi.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


MLADOST-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;