INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na proleće kreće probijanje tunela ispod Iriškog venca

29.12.2021. | Dnevnik

Radovi na izgradnji najdužeg tunela u Srbiji koji će prolaziti ispod Iriškog venca na Fruškogorskom koridoru odvijaju se prema planu.

Tunel

Ilustracija - tunel (Foto: Pixabay)

Početak probijanja tunela sa dve cevi od 3,5 i 3,6 kilometara koji će na južne padine Fruške gore izaći kod Iriga, nezvanično, očekuje se na proleće. Čekaju se, navodno, određeni ugovori o eksproprijaciji, a trenutno radnicima poteškoće stvaraju vremenski uslovi i posledični odroni zemljišta. Tako je pred budućim tunelom sada uglavnom blato i najlonske cerade koje bi trebalo da spreče odronjavanje zemlje.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić početkom meseca naveo je da se pobija dva reda šipova koji su prečnika 1,5 metar, a idu do 25 metara u dubinu, za potrebe potpornog zida iznad budućih ulaza u tunel. On je dodao i da će izgradnja Koridora zavisiti i od brzine radova na budućem mostu preko Dunava kod Tekija od 1,8 kilometara.

Nedavno je šef projekta CRBC Milijan Milić za pojedine medije izjavio da nastoje da preduprede sve potencijalne teškoće, te da rade uz stroge mere zaštite prirode.

- Imamo novoselski potok koji je potrebno regulisati čitavom njegovom družinom u zoni ulaznog portala. Takođe, imamo dosta prirodnih vodotokova koje je potrebno u ovoj zoni ulaznog portala primiti i bezbedno regulisati u same kanale - naveo je Milić.

Fruškogorski koridor biće brza saobraćajnica koja će od Kaća, preko Dunava i Petrovaradina, duž Paragova, ispod Fruške gore, spojiti Novi Sad sa Rumom i budućima auto-putem Ruma-Šabac i brzim putem Šabac-Loznica.

Sam Fruškogorski koridor biće dug 47,7 kilometara imaće četiri trake, a tunelom i mostom povezaće Bačku i Srem sa zapadnom Srbijom. Država je potpisala ugovor o izgradnji sa China Road and Bridge Construction (CRBC) vredan 606 mil EUR, a prilikom otpočinjanja radova predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je dobio uveravanja od izvođača da će Fruškogorski koridor biti gotov godinu dana pre roka, to jest u martu 2024. godine.

Mada trenutno gradilište izgleda poprilično apokaliptično, s obzirom na broj oborenih stabala i izgled pomenutog Novoselskog potoka, predsednik Srbije je 1. maja kazao i da je postignut dogovor sa CRBC-om da se za svako posečeno stablo posade dve sadnice.

Fruškogorski koridor, osim toga što će zaštiti Nacionalni park od teretnog i ostalog motornog saobraćaja, to bi trebalo da uradi i sa Novim Sadom. Na teritoriji grada, ova saobraćajnica će služiti kao tranzit za teretna vozila, koja bi onda Dunav prelazila na budućem mostu na Tekijama, a odatle bi kroz tunel izbijala na Alibegovac, potom na Mišeluk i dalje ka Vencu i Irigu. Most na Tekijama biće spojen i sa obilaznicom oko Petrovaradina, koja bi trebalo da ide pored "Pobede" i koja vodi na novi drumsko-železnički most.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;