INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Potpisan ugovor o izgradnji tunela Kadinjača - 60 miliona EUR, 1260m

10.12.2021. | Blic

Potpisivanje ugovora o izgradnji tunela Kadinjača je važna vest za građane Bajine Bašte. Ovako će njihova opština biti povezana sa Užicem pouzadanijom saobraćajnicom.

Vizuelizacija budućeg tunela Kadinjača

Vizuelizacija budućeg tunela Kadinjača (Foto: YouTube/screenshot/ Grad Užice)

Tunel vredan 60 mil EUR, biće dug 1.260 metara, a računajući i pristupne saobraćajnice oko šest kilometara. Proći će ispod prevoja Kadinjača, na kome se međe Užice i Bajina Bašta, i dužinski skratiti put između ova dva grada za šest kilometara, odnosno vremenski za 20-25 minuta. Tako će se na ovoj relaciji putovati duplo kraće nego sada.

Predviđena brzina prolaska kroz tunel je 80 kilometara na sat, a najveći efekat biće izbegavanje serije lakat krivina lošeg puta preko Kadinjače, na deonici gde sneg redovno stvara probleme u saobraćaju.

- Nama je tunel od vitalnog značaja, jer Bajinobaštanima svi putevi vode u Užice, bilo da idu u bolnicu, škole, kupovinu, na posao - ističe Vesna Đurić, predsednica Opštine Bajina Bašta.

Početak građevinskih radova na ovom projektu, objašnjava ona, krenuće na proleće sledeće godine. Jedna polovina tunela nalaziće se na užičkoj, a druga na bajinobaštanskoj teritoriji.

Od mesta Dubci koje pripada Užicu, sa magistralnog puta odvojiće se jedan krak – pristupna saobraćajnica – duga oko kilometar i po do ulaska u tunel sa užičke strane. Sa druge strane pristupna saobraćajnica u dužini od tri kilometra gradiće se od mesta Dub do Zaglavka, gde će biti ulaz u tunel sa teritorije Bajine Bašte. Ovaj deo trase biće komplikovaniji jer zahteva izgradnju šest mostova.

Tunel Kadinjača označen je kao projekat od nacionalnog interesa za koji je novac obezbeđen, a radove na njemu izvodiće kompanija Power China. Za realizaciju ovog projekta neophodno je eksproprisati 17,26 hektara zemljišta na području Bajine Bašte, odnosno osam hektara koje pripada Gradu Užicu.

- Tunel će mnogo značiti, ne samo za Bajinu Baštu i Užice, nego za celu zapadnu Srbiju i Podrinje, pa i za istočni deo Republike Srpske. Faktički, od njega će korist imati i Šabac, Loznica, Ljubovija, Srebrenica, Bratunac, Zvornik. Bajina Bašta je turistička opština, a veliki broj gostiju nam upravo dolazi i pravca Užica. Tunel će ubrzati protok putnika i robe i nećemo više dolaziti u situaciju da, zbog snega i preprečenih šlepera preko Kadinjače, trudnice i pacijenti koji moraju na dijalizu ne mogu na vreme da dođu u Užice – pojašnjava Vesna Đurić.

 

Komentari: 2

Neki lik 14.12.2021 01.12.42

Koliko vec decenija trtljaju oko tog tunela, ja rekoh to ce biti neki mega projekat. Ono tunelcic duzine 1260m i skracivanje razdaljine izmedju Baste u Uzica za 6 km. Sto je nekih 10ak % ukupne razdaljine. Mozda se tu dobija puno, ali sam ja jednostavno glup da shvatim...

Milan 12.12.2021 23.09.13

Zapravo, onaj kraj tunela koji će pripadati gradu Užicu nalaziće se na teritoriji mesne zajednice Volujac, a Dupci su samo zaseok koji je oko 2 km daleko od tunela i sa tunelom nema nikakve veze.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;