INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija i elektrifikacija pruge od Niša do Dimitrovgrada

26.11.2021. | RTS

Najavljen je početak rekonstrukcije pruge od Niša do Dimitrovgrada koja bi trebala da krene sa realizacijom na proleće. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastruture Tomislav Momirović razgovarao je o ovome i rešavanju problema čekanja vozova na granici sa bugarskim kolegom Hristom Aleksijevim. U saopštenju Ministarstva ističe se da je cilj razgovora bio poboljšanje protoka teretnog, ali i putničkog saobraćaja međunarodnom prugom Niš-Dimitrovgrad, ali i na putnom koridoru koji spaja dve zemlje.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Momirović je istakao da Srbija gradi ili projektuje više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, i dodao da je od ogromne važnosti projekat rekonstrukcije i elektrifikacije pruge od Niša do Dimitrovgrada.

- Informisao sam kolegu da mi planiramo da na proleće krećemo da rekonstruišemo kompletno prugu od Niša do Dimitrovgrada - rekao je Momirović. Takođe je naveo da očekuje da će radovi trajati nešto manje od tri godine, i da se u narednih nekoliko meseci pušta brza pruga Beograd - Novi Sad.

Hristo Aleksijev je rekao da je Koridor 10 apsolutni prioritet, jer bez obzira što Srbija nije u EU, biznis prati najkraći put, a najkraći put je kroz Srbiju. Upravo se zbog toga ka Srbiji gradi magistralni auto-put "Evropa", kao i železnička linija ka Srbiji. Izjavio je i to da će lično inicirati sastanak u Evropskoj komisiji kako bi se tražila podrška za ozbiljno finansiranje rekonstrukcije železničke pruge od Niša ka Bugarskoj.

Sastanku je prisustvovao i direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice za Zapadni Balkan, Matej Zakonjšek.

Zakonjšek je rekao da mu je veoma drago da Srbija ima ozbiljne projekte koji se tiču modernizacije pruga i da je to od velike važnosti za celu Evropu.

Problem je predugo čekanje na prelazak granice, i na pruzi, i na putu. Razgovarali smo o načinima na koje može da se reši, a najefikasnije je uspostavljanje "zelenih koridora" između Srbije i Bugarske i formiranje zajedničkih graničnih prelaza, što mi snažno podržavamo, zaključio je Zakonjšek.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;