INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Rekonstrukcija i elektrifikacija pruge od Niša do Dimitrovgrada

26.11.2021. | RTS

Najavljen je početak rekonstrukcije pruge od Niša do Dimitrovgrada koja bi trebala da krene sa realizacijom na proleće. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastruture Tomislav Momirović razgovarao je o ovome i rešavanju problema čekanja vozova na granici sa bugarskim kolegom Hristom Aleksijevim. U saopštenju Ministarstva ističe se da je cilj razgovora bio poboljšanje protoka teretnog, ali i putničkog saobraćaja međunarodnom prugom Niš-Dimitrovgrad, ali i na putnom koridoru koji spaja dve zemlje.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Momirović je istakao da Srbija gradi ili projektuje više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, i dodao da je od ogromne važnosti projekat rekonstrukcije i elektrifikacije pruge od Niša do Dimitrovgrada.

- Informisao sam kolegu da mi planiramo da na proleće krećemo da rekonstruišemo kompletno prugu od Niša do Dimitrovgrada - rekao je Momirović. Takođe je naveo da očekuje da će radovi trajati nešto manje od tri godine, i da se u narednih nekoliko meseci pušta brza pruga Beograd - Novi Sad.

Hristo Aleksijev je rekao da je Koridor 10 apsolutni prioritet, jer bez obzira što Srbija nije u EU, biznis prati najkraći put, a najkraći put je kroz Srbiju. Upravo se zbog toga ka Srbiji gradi magistralni auto-put "Evropa", kao i železnička linija ka Srbiji. Izjavio je i to da će lično inicirati sastanak u Evropskoj komisiji kako bi se tražila podrška za ozbiljno finansiranje rekonstrukcije železničke pruge od Niša ka Bugarskoj.

Sastanku je prisustvovao i direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice za Zapadni Balkan, Matej Zakonjšek.

Zakonjšek je rekao da mu je veoma drago da Srbija ima ozbiljne projekte koji se tiču modernizacije pruga i da je to od velike važnosti za celu Evropu.

Problem je predugo čekanje na prelazak granice, i na pruzi, i na putu. Razgovarali smo o načinima na koje može da se reši, a najefikasnije je uspostavljanje "zelenih koridora" između Srbije i Bugarske i formiranje zajedničkih graničnih prelaza, što mi snažno podržavamo, zaključio je Zakonjšek.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;