PRIJAVA-468X60-BANNER

Uređenje i novi izgled Brankovog platoa

23.11.2021. | B. P. | eKapija

Grad Beograd oglasio je rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Brankova, Zeleni venac, Kraljice Natalije i Jug Bogdanova u gradskoj opštini Savski venac. Reč o platou između Brankove ulice i pijace Zeleni venac, površine oko pola hektara, koje se još naziva i Brankov plato, a prepoznatljiv je po američkom restoranu brze hrane koji je tamo dugi niz godina, podzemnom prolazu koji vodi ka autobuskoj okretnici i nizu trafika, pekara, tezgi sa polovnim udbenicima.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema Planu generalne regulacije Beograda, predmetna lokacija pripada celini koja obuhvata istorijski centar Beograda. Prostor karakterišu mahom prizemni i jednospratni komercijalni i trgovački objekti lošeg boniteta i kiosci koji nisu primereni centralnoj gradskoj lokaciji. U planu je, kako se navodi, da dominantni na ovom prostoru i dalje ostanu komercijalni sadržaji, odnosno da se zadrži postojeća namena objekata.

U cilju skladnog visinskog uklapanja objekata u bloku, predlaže se maksimalna spratnost novih objekata do P+2, odnosno visina slemena objekata do maksimalno 16 metara (visina kote venca do 12m).

Prema ovom dokumentu, komercijalni sadržaji će se sa površine od sadašnjih 1.200 m2 proširiti na 3.800.

U elaboratu se ocenjuje i da su platoi, stepenice i prolazi na lokaciji takođe relativno lošeg boniteta, ali da će s obzirom na atraktivnost budućih sadržaja intenzitet pešačkih kretanja i dalje biti veoma veliki, pa je planirano zadržavanje svih postojećih pešačkih površina, prolaza i komunikacija, s tim što ih je neophodno rekonstruisati, i radi poboljšanja bezbednosti, kao i estetike.

Prema planu, sve ulice od značaja za pristup području zadržavaju se u postojećem stanju i bez promena. Takođe, neće se menjati ni definisana autobuska stajališta u neposrednoj blizini.

Investitor i nosilac izrade plana je projektantska firma Bates doo Beograd. Rani javni uvid traje do 6. decembra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;