Uređenje i novi izgled Brankovog platoa

23.11.2021. | B. P. | eKapija

Grad Beograd oglasio je rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Brankova, Zeleni venac, Kraljice Natalije i Jug Bogdanova u gradskoj opštini Savski venac. Reč o platou između Brankove ulice i pijace Zeleni venac, površine oko pola hektara, koje se još naziva i Brankov plato, a prepoznatljiv je po američkom restoranu brze hrane koji je tamo dugi niz godina, podzemnom prolazu koji vodi ka autobuskoj okretnici i nizu trafika, pekara, tezgi sa polovnim udbenicima.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema Planu generalne regulacije Beograda, predmetna lokacija pripada celini koja obuhvata istorijski centar Beograda. Prostor karakterišu mahom prizemni i jednospratni komercijalni i trgovački objekti lošeg boniteta i kiosci koji nisu primereni centralnoj gradskoj lokaciji. U planu je, kako se navodi, da dominantni na ovom prostoru i dalje ostanu komercijalni sadržaji, odnosno da se zadrži postojeća namena objekata.

U cilju skladnog visinskog uklapanja objekata u bloku, predlaže se maksimalna spratnost novih objekata do P+2, odnosno visina slemena objekata do maksimalno 16 metara (visina kote venca do 12m).

Prema ovom dokumentu, komercijalni sadržaji će se sa površine od sadašnjih 1.200 m2 proširiti na 3.800.

U elaboratu se ocenjuje i da su platoi, stepenice i prolazi na lokaciji takođe relativno lošeg boniteta, ali da će s obzirom na atraktivnost budućih sadržaja intenzitet pešačkih kretanja i dalje biti veoma veliki, pa je planirano zadržavanje svih postojećih pešačkih površina, prolaza i komunikacija, s tim što ih je neophodno rekonstruisati, i radi poboljšanja bezbednosti, kao i estetike.

Prema planu, sve ulice od značaja za pristup području zadržavaju se u postojećem stanju i bez promena. Takođe, neće se menjati ni definisana autobuska stajališta u neposrednoj blizini.

Investitor i nosilac izrade plana je projektantska firma Bates doo Beograd. Rani javni uvid traje do 6. decembra.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...