SFSOPLATE-468X60-BANNER

Da li će biti ograničena spratnost objekata u zaštićenim kulturno-istorijskim celinama?

16.11.2021. | Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će tokom ove nedelje Urbanističkom zavodu i Sekretarijatu za urbanizam predložiti da se izmene planovi kako bi u zaštićenim kulturno-istorijskim celinama na Vračaru bila dozvoljena gradnja prizemlja, jednog sprata i potkrovlja, a najviše prizemlja, dva sprata i potkrovlja umesto četiri sprata i potkrovlja, kako je sada omogućeno.

Beograd - ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Vesić je rekao da je Grad Beograd na Vračaru u poslednje četiri godine proglasio tri kulturno-istorijske celine, i to Smiljanićevu ulicu, Krunski venac i Svetosavski plato.

- Očekujemo da Vlada proglasi kulturno-istorijskim celinama Krunsku ulicu i Kotež – Neimar, a u izradi je kulturno-istorijska celina Istočni Vračar - rekao je Vesić i dodao da su od ovih sedam kulturno-istorijskih celina neke već proglašene, a neke će to biti ove godine, napomenuvši da pre toga 61 godinu na Vračaru nije proglašena niti zaštićena ijedna celina.

On je dodao da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda od 1960. godine do 1990. godine proglasio devet celina u čitavom Beogradu, a da se potom ništa nije radilo 37 godina, sve do 2017. godine.

- Od 2017. godine do danas proglašeno je deset prostornih celina za kulturno dobro, četiri celine se nalaze pred proglašenjem, a za pet celina se rade elaborati. Predložiću da najveća spratnost u ovim celinama na Vračaru bude dva sprata i potkrovlje. Pored toga, o izgledu fasada odlučivaće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda - rekao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je juče (15.11.2021) imao sastanke sa predstavnicima Opštine Vračar, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda i Urbanističkog zavoda.

- Za početak, niko više neće dobiti dozvolu za rušenje, a uvodimo celodnevne patrole Komunalne milicije kako bi, posebno vikendom, patrolirali i kažnjavali one koji misle da vikendom mogu da ruše, kao što je to bio slučaj u Internacionalnih brigada. Ne mora da se gradi svuda na Vračaru, Starom gradu ili na Savskom vencu i ne mora svaka kuća da se pretvori u soliter. Ako se ja pitam, neće se graditi ni na Neimaru - zaključio je zamenik gradonačelnika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;