INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ukupno 37 lokalnih samouprava dobilo ugovore za solarne panele

05.11.2021. | Tanjug

Ugovori o sufinansiranju programa za ugradnju solarnih panela potpisani su danas (05.11.2021) između predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i 37 lokalnih samouprava, a vrednost projekta iznosi oko 390 miliona dinara. Ugovore je uručila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je izjavila da je država sufinansiranjem projekata za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela pokrenula najveći proces koji će trajati u našoj zemlji narednih nekoliko godina, a to je proces jedne zdravije, održivije i zelene Srbije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- To ne znači samo zelenu Srbiju i zelenu tranziciju u oblasti energetike, nego znači potpunu promenu svega onoga što ćemo raditi, načina na koji ćemo proizvoditi i funkcionisati u narednim decenijama - rekla je Mihajlović novinarima posle uručenja ugovora.

Istakla je da se 37 lokalnih samouprava potrudilo i napravilo uslove da se pojave na konkursu koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za subvencionisanje postavljanja solarnih panela.

- Ove lokalne samouprave su pokazale jasnu svest o tome da neke stvari moramo da menjamo kada je u pitanju energetika, kada je u pitanju trošenje toplotne i električne energije i da uopšte nema nijednog razloga da Srbija koja kao zemlja ima ogroman broj sunčanih dana ne pronađe i nema uslove da iskoristi na taj način da pomogne svojim građanima da postave solarne panele na svojim kućama - rekla je Mihajlović.

Navela je da su projekat zamene sotalarije i projekat ugradnje solarnih panela rezlutat zajedničkog rada Ministarstva i lokalnih samouprava i najavila da će iduće godine biti još više takvih javnih poziva i da će svako domaćinstvo u našoj zemlji imati mogućnost da zameni stolariji ili postavi solarni panel.

Cilj programa energetske sanacije kuća - ugradnja solarnih panela je unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima.

Do 50% investicije za ugradnju solarnih panela obezbeđuju država i lokalne samouprave, a 50% sami građani kao kupci.

Sredstva na javnom pozivu dobilo je 37 gradova i opština, a ukupna vrednost programa iznosi oko 390 miliona dinara. Od toga 25% finansiraju lokalne samouprave, 25 odsto Ministarstvo rudarstva i energetike i 50 odsto građani.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


UNIPROM
UNIPROM
BEOGRAD-ZEMUN
www.uniprom.rs

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;