INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Ukupno 37 lokalnih samouprava dobilo ugovore za solarne panele

05.11.2021. | Tanjug

Ugovori o sufinansiranju programa za ugradnju solarnih panela potpisani su danas (05.11.2021) između predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i 37 lokalnih samouprava, a vrednost projekta iznosi oko 390 miliona dinara. Ugovore je uručila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je izjavila da je država sufinansiranjem projekata za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela pokrenula najveći proces koji će trajati u našoj zemlji narednih nekoliko godina, a to je proces jedne zdravije, održivije i zelene Srbije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- To ne znači samo zelenu Srbiju i zelenu tranziciju u oblasti energetike, nego znači potpunu promenu svega onoga što ćemo raditi, načina na koji ćemo proizvoditi i funkcionisati u narednim decenijama - rekla je Mihajlović novinarima posle uručenja ugovora.

Istakla je da se 37 lokalnih samouprava potrudilo i napravilo uslove da se pojave na konkursu koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za subvencionisanje postavljanja solarnih panela.

- Ove lokalne samouprave su pokazale jasnu svest o tome da neke stvari moramo da menjamo kada je u pitanju energetika, kada je u pitanju trošenje toplotne i električne energije i da uopšte nema nijednog razloga da Srbija koja kao zemlja ima ogroman broj sunčanih dana ne pronađe i nema uslove da iskoristi na taj način da pomogne svojim građanima da postave solarne panele na svojim kućama - rekla je Mihajlović.

Navela je da su projekat zamene sotalarije i projekat ugradnje solarnih panela rezlutat zajedničkog rada Ministarstva i lokalnih samouprava i najavila da će iduće godine biti još više takvih javnih poziva i da će svako domaćinstvo u našoj zemlji imati mogućnost da zameni stolariji ili postavi solarni panel.

Cilj programa energetske sanacije kuća - ugradnja solarnih panela je unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima.

Do 50% investicije za ugradnju solarnih panela obezbeđuju država i lokalne samouprave, a 50% sami građani kao kupci.

Sredstva na javnom pozivu dobilo je 37 gradova i opština, a ukupna vrednost programa iznosi oko 390 miliona dinara. Od toga 25% finansiraju lokalne samouprave, 25 odsto Ministarstvo rudarstva i energetike i 50 odsto građani.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;