INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Počela rekonstrukcija prve deonice pruge od Niša do Preševa

30.09.2021. | Južne vesti

Železnica

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

Danas su počeli radovi na pruzi Niš-Brestovac dugoj 23 kilometra, koja je prva deonica pruge od Niša do Preševa. Rok za završetak ovih radova je jun 2023. godine, a danas je potpisan i ugovor o izgradnji prve deonice auto-puta Niš-Pločnik-Merdare. Ovom potpisivanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ukupna vrednost radova je 59,9 miliona eura, od čega 45 miliona daje Evropska unija. Konzilijum bugarskih kompanija "Trace Holding PLC" i "Balkantel" su izabrani za izvođače radova, a ukupan rok za izradu dokumentacije, odnosno projektovanje i radove je 1.005 dana.

Na osnovu reči predsednika Vučića, na ovoj deonici vozovi su išli od 26 do 40 km/h, a posle radova ići će brzinom od 120 km/h. Takođe je istakao i da je ova pruga važna jer spaja Niš sa Leskovcem, Leskovac sa Vranjem, a zatim i sa Severnom Makedonijom i Grčkom, tako da će to biti jedan od najvažnijih puteva koji spaja jug i centralnu Evropu.

Predsednik Vučić je izjavio i da je posebno važna elektrifikacija deonice Sićevo-Staničenje jer je to koridor, a i da su važni Niš, Bela Palanka, Pirot, Dimitrovgrad, ali i da je važno što će do Sofije i Istambula moći da idu oni iz Beča, Budimpešte i Minhena, upravo preko Beograda, Niša i Pirota. On je takođe najavio i da će uskoro biti potpisan i ugovor za prugu Beograd-Niš i da će vrednost radova biti oko 1,8 milijardi eura, a da će od Beograda do Niša moći da se stigne za 2 sata.

U Donjem Međurovu je potpisan i ugovor za izgradnju prve deonice auto-puta ka Merdaru, a najavljeno je da će radovi početi 1. novembra. Ugovore su potpisali direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić i direktor ogranka za građevinske poslove firme Štrabag Dragan Ršumov.

Ugovor koji je potpisan odnosi se na prvih 5,5 km puta od ukupno 33 km do Pločnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;