IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Novogradnja menja izgled i arhitekturu Pančeva

03.08.2021. | RTS

Pančevo poslednjih godina sve više liči na veliko gradilište, jer se svake nedelje se sruši nekoliko kuća, da bi se na njihovom mestu izgradile višespratnice. Zabrinjava što se sve više gradi u užem gradskom jezgru i što nove zgrade narušavaju dosadašnji izgled i arhitekturu grada. Poslednjih godina se sve više grade zgrade, stanovi se prodaju još u izgradnji, a cene kvadrata sve su više. Kupaca ima, ali Pančevce zabrinjava činjenica da grad sve više menja svoj izgled zbog novih objekata.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- U Pančevu postoji stara arhitektura, trebalo bi sve to malo da se prekreči, obnovi, da bude kao deo Praga, Beča - smatra jedna Pančevka, a njen sugrađanin dodaje da u jednoj ulici idu dve-tri kuće i onda odjednom zgrada od 3-4 sprata koja štrći i narušava izgled kraja. Pančevci u poslednje vreme imaju sve više problema zbog saobraćajnih gužvi, posebno u jednosmernim malim ulicama, gde niču velike zgrade.

- Vodimo računa o arhitekturi koja prati razvoj našeg grada. Tu mislim i na kapacitet vodovodne mreže, fekalne i kišne kanalizacije, a isto tako i kapacitete elektroenergetskih objekata i, naravno, o postojećoj infrastrukturi i trotoarima - navodi Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Prema podacima Udruženja građana "Pansej" od 2017. godine u Pančevu je srušeno 111 kuća, a na njihovom mestu su napravljene višespratnice koje zauvek menjaju izgled grada.

Da bi grad ostao funkcionalan i arhitektonski uređen neophodno je voditi računa o načinu izdavanja građevinskih dozvola i generalnom urbanističkom planu.

Gradonačelnik je dodao da je prema ranije izrađenim planovima ograničena visina objekata na prizemlje i šest spratova i potkrovlje na dve lokacije, a na svim ostalim mestima prizemlje i dva sprata plus potkrovlje ili tri sprata i potkrovlje.

Investitori za svaki novoizgrađeni kvadrat uplaćuju taksu za naknadu od 30 do 50 evra i Pančevci očekuju da će se taj novac iskoristiti za uređenje postojećih i izgradnju novih ulica sa odgovarajućom infrastrukturom, jer nema sumnje da grad dobija sve više novih stanovnika kojima su sem krova nad glavom neophodni trotoari, dečja igrališta i nove zelene površine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;