PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekti energetske efikasnost u Crnoj Gori

14.07.2021. | B92

Elektroprivreda Crne Gore inicirala je projekte koji se odnose na zamenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije. To sve u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom sa EU u cilju smanjenja emisije CO2. 

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kao jedan od projekata prelaska na korišćenje zelene energije (obnovljivih izvora) koja nema štetnih dejstava, EPCG želi da započne i ponudi građanima Crne Gore mogućnost generisanja sopstvene energije ugradnjom solarnih panela na objekte za individualno stanovanje, piše portal In4s.

U tom cilju, Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru donela je odluku o realizaciji projekta "Solari 3000+".

Kako je rečeno ovim projektom građanima Crne Gore predstaviće sw stvarne mogućnosti energetskih i finansijskih ušteda, a zajedničkim snagama uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida. Realizacijom projekata iz oblasti solarne energije značajno će se doprineti očuvanju životne sredine. Nakon ovog projekta za domaćinstva, planiran je i projekat postavljanja solarnih panela na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i vodenim površinama, istakao je Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG.

Projekat, koji će biti realizovan u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, podrazumeva ugradnju solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje koji su pogodni za valorizaciju sunčeve energije.

Ovim projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida.

Domaćinstva će na ovaj način biti u prilici da sama proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedu višak energije za prodaju Elektroprivredi, rekao je Đukanović, i dodao da to znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će sami proizvoditi, a rata će biti manja od njihovog prosečnog računa za struju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od 5 do 7 godina, dobijaju besplatnu električnu energiju, zaključio je.

U toku je intenzivan rad na pripremi javnog poziva za finansiranje projekta i nabavku opreme, dok su studije izvodljivosti i idejno rešenje, koje pokazuju opravdanost projekta, već pripremljeni.

Nakon toga građani, potrošači iz kategorije domaćinstva, mogu očekivati raspisivanje javnog poziva kojim će biti pozvani da se prijave za projekat, dok će istovremeno biti raspisani konkursi za preko 400 radnika za ugradnju solarnih panela. Maksimalna vrednost ovog projekta iznosi oko 30 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;