PRIJAVA-468X60-BANNER

Novi Sad dobija novu stambeno-poslovnu zonu

07.07.2021. | eKapija

Javno preduzeće Urbanizam iz Novog Sada, koje posluje u okviru Zavoda za urbanizam, objavilo je nacrt Plana detaljne regulacije područja zapadno od državnog puta IB-12 na površini od 29,40 hektara.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Područje koje će se obuhvatiti Planom detaljne regulacije nalazi se u severnom delu grada uz značajne saobraćajne pravce koje istovremeno predstavljaju i granicu plana. To su saobraćajnice, državni put IA-1 koji predstavlja severnu granicu prostora, i državni put IB-12 koji predstavlja istočnu granicu. Zapadna i južna granica prostora određene su postojećim sistemom gradskih ulica.

Kako se navodi u nacrtu plana, ovaj prostor predviđen je za formiranje mešovito stambeno-poslovne zone u kojoj će biti zastupljenje tercijarne delatnosti (administracija, trgovina, ugostiteljske usluge, usluge iz oblasti obrazovanja, kulture..) i proizvodnog zanatstva. Zabranjena je izgradnja fabrika betona, krečana, stovarišta rasutih tereta koji svojim funkcionisanjem mogu da ugroze životnu sredinu.

Planom su definisani osnovni urbanistički parametri. Na novom urbanom području biće dozvoljena izgradnja objekta maksimalne strukture prizemlje plus 3 sprata sa indeksom zauzetosti parcele od najviše 50%, odnosno najveće površine kompleksa od 2.500m³

Kada je u pitanju infrastrukturna opremljenost prostora, u dokumentaciji se navodi da je saobraćajna infrastruktra dobra jer se područje nalazi u blizini velikih saobraćajnica. Međutim, s obzirom da se radi o neizgrađenom zemljištu, nije dovoljno razvijena vodovodna mreža. Na istočnom delu zemljišta nalazi se sekundarna vodovodna mreža uz državni put, ali na zapadnom delu ne postoji nikakva cevovodna infrastruktura, pa se planira izgradnja nove.

Cilj izrade nacrta, kao i budućeg Plana detaljne regulacije, jeste definisanje zone i utvrđivanje parametara izgradnje. Kako se navodi u dokumentaciji, na predmetnom području nalazi se poljoprivredno zemljište koje predstavlja odličnu osnovu za dalji privredni i prostorni razvoj Novog Sada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;