Anketiranje Beograđana o budućim arhitektonskim i građevinskim projektima

01.07.2021. | Beoinfo

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da je Grad Beograd, kad god je to moguće, uveo obavezno anketiranje građana pre izrade urbanističkih planova. On je u izjavi za "Beogradsku hroniku" precizirao da je u toku, primera radi, anketiranje građana za najvažniji strateški dokument – Generalni urbanistički plan, te da se anketiranje i inače obavlja često kada je potrebno čuti stav građana.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Ovo je način i da se građanima objasni šta se planira kada je reč o budućim arhitektonskim i građevinskim projektima. To nije bila praksa, ali sada želimo da planove prevedemo na jezik razumljiv građanima, jer nije svako arhitekta ili prostorni planer - rekao je Stojčić.

Dobar primer za to jeste napravljena anketa za linijski park, rekao je Stojčić, i najavio da je za sutra planirana javna sednica, te da po ovom pitanju nema nezadovoljnih građana. Takođe, jedan od primera iz ankete za budući GUP jeste pitanje o sadržajima koje bi građani radije želeli u gradu, a ponuđeni odgovori su zelenilo, javni objekti i slično. Ipak, dodao je Stojčić, građanima je potreban i parking prostor zbog čega treba naći kompromis između želja jednih i drugih građana i naravno mogućnosti u svim planovima budućeg razvoja Beograda. 

Glavni urbanista se osvrnuo i na pregovore između građana i investitora u Bloku 37, u kojima je Grad uzeo učešće u smislu koordinacije u razgovorima, kako bi se našlo kompromisno rešenje. 

- Pitanje je da li će investitor nastaviti radove ili ne. Jedina mogućnost Grada jeste da u perspektivi pokuša da taj prostor pretvori u javni i da se tu izgradi nešto što bi bilo rezultat anketa građana ovog novobeogradskog bloka. Nismo odustali od toga i potrebno je strpljenje sa svih strana. Svi pregovori su teški, ali se nadamo nekom konačnom rešenju, pozitivnom za sve - kazao je Stojčić. 

Dosadašnja anketiranja i javne sednice pokazale su da je dijalog važan, kako bi se zadovoljile potrebe građana i kako bi rešenja bila u skladu sa strategijom razvoja grada. 

- Svi zajedno učimo u ovom postupku. Trudimo se da što više građana učestvuje u svakoj anketi i da da pozitivne kritike. Izuzetno je važno mišljenje građana - zaključio je glavni urbanista.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...