INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi sportski kompleks na Bežanijskoj kosi

01.07.2021. | I. Milovanović | eKapija

Na Bežanijskoj kosi u planu je gradnja novog kompleksa Univerzitetskog sportskog centra, a Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima raspisala je javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Rok za predaju ponuda za učestvovanje na tenderu je 13. jul 2021. godine.

Konceptualno rešenje - primer koji ilustruje razradu fasadnih površina sportskih hala i formiranje pristupnih platoa

Primer koji ilustruje razradu fasadnih površina sportskih hala i formiranje pristupnih platoa (Foto: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima/ Projektni zadatak)

Kako se navodi u projektnom zadatku koji je sastavni deo tenderske dokumentacije, izgradnjom kompleska će se steći uslovi za održavanje studentskih takmičenja, a primarni cilj je i organizacija Univerzijade 2023. godine, takmičenja koje bi se održalo u okviru novoizgrađenog sportskog kompleksa.

Budući sportski kompleks nalaziće se u beogradskom naselju Bežanijska kosa, na zemljištu površine 98.712m². Parcele su smeštene u okviru bloka koji je oivičen Bulevarom Arsenija Čarnojevića sa severne strane, te Ulicom Tošin bunar na istočnoj strani, Ulicom partizanske avijacije na zapadnoj strani i Ulicom Blagoja Marjanovića Moše na južnoj strani.

Kako se navodi u projektu, zbog racionalizacije investicije zamisao je da se većina postojećih sportskih terena zadrži ili prenameni u druge sportske terene.

Glavno sportsko igralište sa tribinom i atletskom stazom treba da ostane na svojoj postojećoj poziciji. Dimenzija travnatog igrališta prvenstveno treba da omogući takmičenje u fudbalu, ragbiju i američkom fudbalu. Atletsku stazu treba dimenzionisati u skladu sa svim atletskim standardima kako bi bila moguća organizacija takmičenja. Postojeća betonska tribina bi trebalo da se iskoristi, rekonstruiše i natkrije, a njen kapacitet bi trebalo da bude približno 3.000 - 5.000 sedećih mesta.

Šest postojećih košarkaških terena, prema planu ostaju na svojoj poziciji, a u zavisnosti od stanja podloge treba predvideti rekonstrukciju kao i eventualnu zamenu koševa. Umesto fudbalskih terena na južnom delu parcele planirano je da se izgradi pet teniskih terena sa minimalnim tribinama na zapadnoj strani. Osim sportskih terena trebalo bi predvideti dodatne spoljne sportske sadržaje kao što su trim staze, stolovi za šah, boćarske terene, veštačke stene za penjanje, teretane na otvorenom i slično

U skladu sa potrebama Univerziteta u Beogradu neophodno je izgraditi tri sportske dvorane sa administrativnim delom, konferencijskim centrom i ostalim sadržajima kao što su teretana, sale za kulturno-umetnička društva, dodatne sportske sale za stoni tenis, skvoš…

Prema konceptualnom rešenju Stručnog tima ovi sadržaji su razvrstani u dva sportska objekta: glavna sportska hala i sekundarni objekat - sporedne sportske hale. Opciono bi trebalo da se uradi i rešenje za dodatni natkriveni teren koji bi se nalazio na mestu košarkaških terena. U sklopu ovog objekta bi se nalazila i grupa svlačionica koju bi mogli da koriste učesnici glavnog otvorenog sportskog igrališta.

Glavna sportska hala je pozicionirana na južnoj strani na mestu jednog od trenutnih fudbalskih igrališta. Prema konceputalnom rešenju objekat je podeljen u tri celine po vertikali: severna, centralna i južna. Ukupna BRGP iznosi orijentaciono 7.000m².

Centralni deo objekta zauzima sportska dvorana sa tribinama i holom preko koga publika pristupa tribinama. Sekundarni objekat - sporedne sportske hale u okviru centra je pozicioniran neposredno uz glavni spoljni sportski teren u centralnom delu parcele. Od sadržaja unutar centralnog dela objekta je zamišljeno da se nađe komercijalni sadržaj poput restorana i kafea, odnosno sporedni sportski sadržaji kao što su sale za stoni tenis, skvoš, teretana i multifunkcionalne sale koje bi mogle da koriste kulturno-umetnička društva. U suterenskom delu centralnog objekta je smešten blok sa svlačionicama i tehničkim prostorijama odnosno hol iz koga bi posetioci pristupali sportskim halama. Dodatni natkriveni objekat bi se opciono izgradio na mestu košarkaških terena.

Primer koji ilustruje materijalizaciju i koloritet rezidencijalnih objekata – fasadama dominira drvo, beton i čelik sa mnogo staklenih površina

Primer koji ilustruje materijalizaciju i koloritet rezidencijalnih objekata – fasadama dominira drvo, beton i čelik sa mnogo staklenih površina (Foto: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima/ Projektni zadatak)

Rezidenicjalni deo sportskog centra, prema projektu, smešten je u istočnom delu kompleksa između sporednog objekta i budućeg "odbojkaškog centra". Objekat bi trebalo da se sastoji iz dva dela: severni deo kao galerijski sa atrijumskim prostorom između dva dvoetažna objekta i južni kao četvoroetažni jednotrakt. Zahteva se maksimalno korišćenje "zelene arhitekture" kod rezidencijalih objekata u vidu zelenih krovova i zidova te izborom prirodnih materijala.

Ideja galerijskog objekta je da se pruži zdrava sredina rezidentima. Unutrašnji atrijum treba da bude zajednički prostor obogaćen zelenilom i društvenim sadržajima. Mogući tipovi jedinica su predstavljeni u konceptualnom rešenju, a minimalan broj jedinica mora da zadovolji kapacitet od minimalno 200 ležajeva. Orijentaciono trebalo bi da se predvidi 100 stambenih jedinica.

 

Komentari: 1

Aleksa 14.07.2021 15.14.57

Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenutno je korišćenje svih 98,712m2 je BESPLATNO, da li će i dalje biti omogućeno korišćenje prostorija bez ikakve naplate?

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;