INFONET-468X60-BANNER

Počinje gradnja brze pruge Beograd-Niš

07.06.2021. | B. P. | eKapija

Delegacija Evropske unije u Srbiji izdala je prethodno obaveštenje o raspisivanju tendera za rekonstrukciju postojećeg i gradnju novog koloseka na deonici Stalać-Đunis, na pruzi Beograd-Niš. Kako je navedeno u obaveštenju, Ministarstvo finansija Srbije zatražilo je od Evropske investicione banke da obezbedi finansiranje železničkog projekta Beograd-Niš. Naručilac posla je Infrastruktura železnica Srbije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Posao će biti podeljen u dve partije, od kojih prva podrazumeva izgradnju tunela (broj 4) a druga rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge i izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać – Dunis u opštini Ćićevac, uz izgradnju još 4 tunela kroz stalaćku klisuru.

Ukupna dužina tunela br. 4 je 3,275m, a prva partija ugovora predviđa izradu projektne dokumentacije, probijanje tunela i izgradnju novog jednocevnog dvokolosečnog šinskog tunela na 182 + 325,00km železničke pruge Beograd-Niš. Obim radova uključuje sve potrebne tunelarske i građevinske radove, ali ne i elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacije koji su deo druge partije.

Druga partija obuhvata projektno-građevinske aktivnosti za rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge i izgradnju drugog koloseka pruge Beograd - Niš, deonica Stalać - Đunis. Inače, ova deonica jedina je jednokolosečna deonica na pruzi Beograd-Niš, a plan je da od 22km jednokolosečne pruge, 17,77 km bude pretvoreno u dvokolosečnu.

Ovaj posao, kako je navedeno, podrazumeva izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju izlaznog koloseka i izgradnju drugog koloseka za maksimalnu projektovanu brzinu od 160km/h, kao i izgradnju četiri tunela (br. 1, 2, 3 i 5). Obim radova u drugoj partiji, dodaje se, uključuje sve potrebne tunelarske i građevinske radove, kao i elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacije.

Predviđeni datum objavljivanja tendera je 5. jul ove godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;