PRIJAVA-468X60-BANNER

Nova fontana u centru Smedereva

29.04.2021. | J. Ilić | Novosti

Smederevo će dobiti novu fontanu koju će činiti tri spojene kružne fontane ispred hrama Svetog Georgija na Trgu republike. Dve decenije od kada su Smederevcima oduzeli staru i napravili novu fontanu, ovog leta biće im vraćeni "krugovi" ali u modernom stilu. Za mnoge ovo je vest godine. Stara fontana sa tri kruga i gradski trg uređeni su pre više od pola veka tačnije 1962. i 1963. godine. Fontana je bila glavno mesto okupljanja.

Budući izgled fontane u Smederevu (Idejno rešenje Arhi plus)

Idejno rešenje nove fontane uradila je firma Arhi plus iz Beograda, a izvođač radova je Kamenorezačka radnja Bojan Bojović iz Gornjeg Milanovca. Vrednost radova je 11,9 miliona dinara. Rok za završetak radova je 45 dana.

Kada je lokalna vlast 2000. godine rešila da uredi Trg i pešačku zonu - Ulicu kralja Petra, neki su se poradovali, ali ne zadugo. Ubrzo su počele kritike kako je uništen simbol grada. Građani su negodovali što je namesto prelepog parka punog zelenila, nikao trg od betona i fontana čudnog oblika. Duhoviti Smederevci žargonski su novu građevinu prozvali "sarkofag" jer ih je neodoljivo podsećala na njega. Čak i na "pojilo".

Čini se, nikada Smederevci, posebno stariji, nisu prihvatli novi trg i fontanu. A onda, kao da je pod kritikama popustila i sama mermerna fontana - pokvarila se. Postala je kontejner koji su komunalci jedva stizali noću da očiste. Onda je ove zime gradska vlast odlučila je da ispravi nepravdu, sruši staru i izgradi novu fontanu. Rešili su da građanima vrate krugove.

- Nakon skoro dve decenije, početkom leta ćemo vratiti fontanu sa čuvena tri kruga, po modelu starih "krugova" koji su sinonim za dobra stara vremena - rekao je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;