INFONET-468X60-BANNER

Fontana na Slaviji „peva" od 5. juna

02.06.2017. | V.Radulović | Novosti

Na Slaviji se završava izgradnja muzičkog vodoskoka, koji će biti najveći na Balkanu. Svetlosne efekte praviće 400 reflektora, a mlaz će ići u visinu i do 16 metara. Građani će pokretima ruke dirigovati mlazevima vode.

Inovativne vodene figure „zaigraće" na Trgu Slavija na generalnoj probi u ponedeljak, 5. juna u 21 sat. Već sutradan muzička fontana u sredini kružnog toka počeće sa radom posle šest meseci aktivne izgradnje. Firma PMC inžinjering završava radove na najvećem vodoskoku ove vrste na Balkanu. Muzičku pratnju činiće u početku svetske numere, a kasnije će se vodeni slapovi smenjivati u ritmu srpskih šlagera.

Centralni bazen površine 804 metra kvadratna već je počeo da se puni vodom. Dnevni i noćni režim rada, devet različitih figura koje će formirati mlaznice, prednosti su novog vodoskoka na Slaviji. Bojazan da bi učesnici u saobraćaju mogli da budu ugroženi zbog vetra se isključuje, s obzirom na to da se mlaznice tada naizmenično gase.

Slika 1. Fontana na Trgu Slavija (foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju)

- Ova fontana biće simbol Beograda, a Slaviji, najfrekventnijem beogradskom trgu sa oko 70.000 ljudi dnevno, dati potpuno novi izgled - kaže, za Novosti, gradski menadžer Goran Vesić. - Veliki gradovi poput Beograda moraju imati monumentalne objekte kao što je ova fontana, jer su takvi objekti njihova obeležja i nešto po čemu se razlikuju od drugih.

Različite ritmičke slike stvaraće centralni mlaz, sa šest okolnih prstenova, u kombinaciji sa rasvetom i zvukom. Svetlosne efekte formiraće čak 300 reflektora u centralnom bazenu i 75 u obodnom, a središnji vertikalni mlaz dostizaće visinu od 16 metara i biće sastavni deo svih figura. Tehnički sistem koji omogućava rad fontane sa brojnim zahtevima i programima, smešten je u podzemnoj mašinskoj sali.

Što se muzičke pratnje tiče, u test fazi čuće se nekoliko svetskih kompozicija iz programa proizvođača, a članovi Udruženja kompozitora Srbije voljni su da ubuduće, u dogovoru sa gradskim čelnicima, naprave i novi, domaći repertoar.

Slika 2. Fontana na Trgu Slavija (foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju)

- Rado ćemo učestvovati u izboru kompozicija i u sugestijama za repertoar, jer bi bilo lepo da se čuju i pesme koje obeležavaju Beograd. Uz adekvatan vodeni prizor mogli bismo da predstavimo i našu muzičku tradiciju, na primer Mokranjca i Konjovića, po ugledu na evropske metropole - objašnjava Leontina Vukomanović, članica Udruženja kompozitora Srbije.

U okviru novih vodenih prezentacija, ispred hotela „Slavija" biće postavljen „totem" sa posebnim senzorima, koji će omogućiti prolaznicima da pokretima ruke „diriguju" mlazevima vode. Ova atrakcija će biti otvorena tri sata tokom vikenda, a po završetku parka između Slavije i Ulice kralja Milutina, „totem" će oplemeniti ovaj prostor.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;