INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija trga i izgradnja Zelene fontane u Subotici

25.10.2019. | eKapija

Grad Subotica raspisao je tender za rekonstrukciju i izgradnju Zelene fontane. Odabrani izvođač imaće na raspolaganju 180 kalendarskih dana za završetak radova. Projektom je predviđena izgradnja u tri faze.

Prva faza obuhvata sve radove u vezi sa izvođenjem parterne fontane, sa tehničkom etažom, popločanje trga, žardinjere. Druga faza obuhvata radove vezane za izvođenje Rainbow-jetova dok su trećom fazom obuhvaćeni radovi za izvođenje bazena sa mirnom vodom

Ukupna površina na kojoj je predviđena rekonstrukcija je cca 3.300m².

Ilustracija (www.pixabay.com)

Trg je podeljen u tri celine: "vodena igra" (parterna fontana), "mirna voda" i ozelenjeni deo trga sa sedenjem.

"Vodena igra" ili parterna fontana biće smeštena u središnjem delu Trga, obuhvataće površinu od oko 113 metara kvadratnih i biće kružnog oblika. Centar ove fontane poklapaće se sa centrom postojeće Zelene fontane, a biće opremljena 61-om parternom mlaznicom.

Mlaznice će biti raspoređene kao jedna centralna i pet koncentričnih krugova, koje će gradativno raspršivati vodu u visinu od četiri do jednog metra. Takođe, fontana će imati i 16 parternih usmerenih mlaznica, odnosno Rainbow-jetova sa glatkim mlazom. Predviđeno je da fontana radi u nekoliko režima u zavisnosti od prilike, doba dana ili vremena.

"Mirna voda" se sastoji iz tri plitka bazena sa mirnom vodom, odnosno, predviđeno je blago cirkulisanje vode zbog lakšeg održavanja. Dubina vode ne prelazi 30cm.

Zeleni deo trga obuhvata žardinjere sa zelenilom, klupe i površine sa travom i cvećem. Ovaj deo je predviđen kao najmirniji deo trga gde se u hladovini može posmatrati vodena igra i sagledavati ceo trg.

Na pripremi terena Trga potrebno je demontirati i porušiti postojeću Zelenu fontanu sa svim podzemnim instalacijama i okolnim platoom, zatim podići postojeće popločanje i gde je potrebno srušiti podlogu postojećeg popločanja, kao i izmestiti postojeće instalacije gde je potrebno.

Rekonstrukcijom će i čuvena "Žolnai" keramika otići u istoriju, budući da je projektom predviđeno popločanje od više vrsta "Semmelrock" kocki, granita i betonskih kocki po uzoru na postojeće.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;